TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Emekli zammı için kulislerde kötü senaryolar

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Emekli zammı için kulislerde kötü senaryolar

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz ayı maaş güncellemelerine ilişkin Ankara kulislerinde konuşulan son senaryolar, emeklilerin yüzünü astı. Hükümetin enflasyon tahminlerinin altında kalma riski, emekli maaşlarına yapılacak zammın sınırlı kalabileceğine işaret ediyor. Edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 36 civarında seyrederken, temmuzda yapılacak altı aylık enflasyon farkı hesaplamasının düşük gerçekleşmesi halinde emekli maaşlarındaki artışın yüzde 10-15 bandında kalması bekleniyor.

Kulislerde konuşulan rakamlar

Ankara kulislerinde konuşulan son rakamlara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için temmuzda yüzde 12-15 arası bir zam oranı gündeme gelebilir. Bu durum, 2024 yılı başında yapılan yüzde 30'luk artışın ardından emeklilerin alım gücünün korunmasını zorlaştırabilir. Özellikle gıda ve kira enflasyonunun yüksek seyretmesi, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına neden oluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, maaş güncellemelerinin enflasyon verilerine bağlı olduğunu vurgularken, seyyanen zam veya ek ödeme gibi alternatiflerin değerlendirilmediğini belirtiyor.

En düşük emekli maaşına ek zam beklentisi

En düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın, temmuz zammıyla 11 bin 500 civarına yükselmesi bekleniyor. Ancak muhalefet partileri, bu rakamın enflasyon karşısında eridiğini savunarak, en düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenmesi gerektiğini dile getiriyor. CHP ve İYİ Parti, konuyu Meclis gündemine taşımayı planlarken, emekli dernekleri de Ankara'ya çağrıda bulundu. Tüketici fiyatlarındaki artışın devam etmesi durumunda, emeklilerin yılın ikinci yarısında da benzer sorunlarla karşılaşabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan, 2024 yılı bütçe görüşmelerinde emekli maaşlarına yönelik herhangi bir ek düzenleme yapılmaması, hükümetin kamu mali disiplinini öncelediğini gösteriyor. Ancak emekli kesiminin oy potansiyeli, yerel seçimler öncesinde hükümeti farklı adımlar atmaya zorlayabilir. Ekonomistler, kur ve faiz politikalarının emekli maaşları üzerindeki etkisini değerlendirirken, kısa vadede iyimser bir tablo çizmiyor.

Emekli zamlarına dair bu gelişmeler, toplumun geniş bir kesimini ilgilendirirken, maaş artışlarının enflasyon karşısında anlamlı olup olmayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanacak haziran ayı enflasyon verisi, zam oranını belirleyecek son faktör olacak.

Etiketler:
emekli zammıSSKBağ-Kurtemmuz zammıAnkara kulislerien düşük emekli maaşıekonomi

İlgili Haberler

Çiftçiden traktörlü protesto: Alım fiyatları maliyeti karşılamıyor
Siyaset

Çiftçiden traktörlü protesto: Alım fiyatları maliyeti karşılamıyor

22 dk önce

İstanbul'da pazartesi sabahı trafik yoğunluğu had safhada
Siyaset

İstanbul'da pazartesi sabahı trafik yoğunluğu had safhada

22 dk önce

Sahte dolar operasyonu: 6 ilde 9 gözaltı
Siyaset

Sahte dolar operasyonu: 6 ilde 9 gözaltı

26 dk önce

Kıyı Emniyeti 27 daimi işçi alımı yapacak
Siyaset

Kıyı Emniyeti 27 daimi işçi alımı yapacak

27 dk önce