Ankara'nın Etimesgut ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, seyir halindeki EGO otobüsüne çarpan ticari araç sürücüsü Ömer Karatay, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 9 kişi yaralandı.
Kaza anı ve soruşturma süreci
Olay, 15 Kasım 2024 tarihinde sabah saatlerinde Etimesgut ilçesi Eryaman Mahallesi'nde gerçekleşti. Edinilen bilgilere göre, Ömer Karatay yönetimindeki 06 ABU 123 plakalı ticari araç, kırmızı ışık ihlali yaparak EGO'ya ait 06 EGO 456 plakalı halk otobüsüne yandan çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak yol kenarındaki bir ağaca çarptı. Kazada otobüste bulunan yolculardan Ayşe Yılmaz (45) olay yerinde hayatını kaybetti. 9 kişi ise çeşitli yerlerinden yaralanarak çevre hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri kaza sonrası sürücü Ömer Karatay'ı gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Karatay, savcılık sorgusunda kırmızı ışıkta geçtiğini ancak hız yapmadığını iddia etti. Çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan tutuklanmasına karar verdi.
Toplu taşıma güvenliği yeniden gündemde
Kaza, Ankara'da toplu taşıma araçlarının güvenliği konusunu yeniden tartışmaya açtı. EGO Genel Müdürlüğü, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve gerekli tedbirlerin alınacağını duyurdu. Ulaşım uzmanları, özellikle yoğun saatlerde otobüs şeritlerinin ihlal edilmesi ve kırmızı ışık ihlallerinin sık yaşandığına dikkat çekiyor. Son beş yılda Ankara'da toplu taşıma araçlarının karıştığı kazaların sayısı 112 olarak kaydedilirken, bu kazalarda 7 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı.
Kazada hayatını kaybeden Ayşe Yılmaz'ın cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edildi. Ailenin avukatı, sürücü hakkında en ağır cezanın verilmesi için takipçi olacaklarını belirtti. Öte yandan EGO yetkilileri, kazayla ilgili olarak sürücüye gerekli eğitimlerin verildiğini ve aracın bakımının düzenli yapıldığını ifade etti.
Trafik güvenliği dernekleri, bu tür kazaların önlenmesi için kavşaklara hız kesiciler ve radar sistemleri yerleştirilmesini, ayrıca toplu taşıma araçlarına özel şeritlerin ihlal edilmesi durumunda cezaların artırılmasını talep ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili bir çalışma başlattığını duyurdu.
Kazanın ardından olay yeri bir süre trafiğe kapatılırken, ekiplerin çalışması sonrası yol yeniden ulaşıma açıldı. Soruşturma sürüyor.