TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Dünyanın en kötü trafiğine sahip ülkeleri açıklandı: Türkiye listede

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Dünyanın en kötü trafiğine sahip ülkeleri açıklandı: Türkiye listede

Numbeo’nun 2025 küresel trafik endeksi verilerine göre dünyanın en kötü trafiğine sahip ülkeleri açıklandı. Listede Türkiye, yoğun şehir içi trafiği ve uzun seyahat süreleriyle dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı. Endeks, kullanıcı geri bildirimlerine dayalı olarak trafik sıkışıklığı, ortalama seyahat süresi, karbon emisyonu ve toplu taşıma memnuniyeti gibi kriterleri değerlendiriyor.

Türkiye’nin trafik sorunu derinleşiyor

Türkiye, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğuyla listede üst sıralarda bulunuyor. İstanbul, dünyanın en yoğun trafiğine sahip şehirleri arasında ilk 10’da yer alırken, Ankara ve İzmir de benzer sorunlarla karşı karşıya. Kullanıcılar, özellikle sabah ve akşam saatlerinde seyahat sürelerinin iki katına çıktığını belirtiyor. Uzmanlar, artan nüfus ve araç sayısına karşı altyapı yatırımlarının yetersiz kaldığını vurguluyor.

Listede ilk sıraları hangi ülkeler aldı?

Numbeo endeksine göre dünyanın en kötü trafiğine sahip ülkeleri sırasıyla Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Filipinler ve Türkiye olarak sıralanıyor. Hindistan’da özellikle Mumbai ve Delhi gibi mega şehirlerde trafik neredeyse felç durumunda. Bangladeş’in başkenti Dakka, yıllardır en yoğun trafiğe sahip şehirler listesinde başı çekiyor. Listede Endonezya, Mısır ve Nijerya da üst sıralarda yer alıyor.

Trafik yoğunluğunun ekonomik maliyeti

Küresel trafik sıkışıklığı, yalnızca zaman kaybına değil, aynı zamanda ciddi ekonomik kayıplara da yol açıyor. Dünya Bankası verilerine göre, trafik yoğunluğu nedeniyle her yıl milyarlarca dolar verimlilik kaybı yaşanıyor. Türkiye’de ise İstanbul’daki trafik, yılda ortalama 10 milyar doların üzerinde bir maliyete neden oluyor. Yakıt israfı, karbon emisyonları ve sağlık sorunları da bu maliyete ekleniyor.

Çözüm için neler yapılıyor?

Birçok ülke, toplu taşıma yatırımlarını artırarak ve akıllı trafik yönetim sistemleri kurarak trafiği azaltmaya çalışıyor. Türkiye’de ise İstanbul’da raylı sistem hatları uzatılırken, köprü ve otoyol projeleriyle alternatif güzergahlar oluşturuluyor. Ancak uzmanlar, araç sayısındaki artışın bu yatırımları gölgede bıraktığını belirtiyor. Kentsel dönüşüm ve bisiklet yolları gibi sürdürülebilir ulaşım politikalarının daha fazla desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor.

Trafik sorunu, yalnızca bireysel yaşam kalitesini değil, aynı zamanda ülkelerin rekabet gücünü de etkiliyor. Uzun vadede, yapay zeka destekli trafik yönetimi ve elektrikli araç teşvikleri gibi yenilikçi çözümler hayata geçirilmezse, büyük şehirlerdeki trafik kaosunun daha da artması bekleniyor.

Etiketler:
trafikNumbeoTürkiyeyoğunlukulaşım

İlgili Haberler

Belçika'da Sıcak Hava Dalgası 1222 Fazla Ölüme Yol Açtı
Dünya

Belçika'da Sıcak Hava Dalgası 1222 Fazla Ölüme Yol Açtı

40 dk önce

Gazze'de çocuklar 1000 gündür hayatta kalma savaşı veriyor
Dünya

Gazze'de çocuklar 1000 gündür hayatta kalma savaşı veriyor

50 dk önce

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail bölgesel istikrarı tehdit ediyor
Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail bölgesel istikrarı tehdit ediyor

1 sa önce

İsrail'in Gazze'de 1000 Günlük Soykırımı Batı Şeria'da Yeni Nekbe Planı
Dünya

İsrail'in Gazze'de 1000 Günlük Soykırımı Batı Şeria'da Yeni Nekbe Planı

1 sa önce