Diyarbakır'da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkarak 40 dereceyi aştı. Özellikle öğle saatlerinde kavurucu sıcağın etkisiyle sokakta kalan vatandaşlar, serinlemek için farklı yollar arıyor. Bir motokurye, sıcak havada hortumla serinlerken, çocuklar ise çeşme ve fıskiyelerin altında suyun tadını çıkardı. Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcakların birkaç gün daha etkili olacağını belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Sokakta Hayat Zorlaşıyor
Diyarbakır'da etkili olan sıcak hava dalgası, özellikle açık alanda çalışanları olumsuz etkiliyor. Motokurye Ali Yılmaz, öğle saatlerinde sıcaktan bunaldığını belirterek, "Siparişlerim var ama bu sıcakta dayanmak gerçekten zor. Kısa bir mola verip su ile ıslandım, hortumla başımdan aşağı su döktüm. En azından bir nebze olsun ferahladım" dedi. Benzer şekilde inşaat işçileri ve seyyar satıcılar da gölgelik alanlara sığınarak serinlemeye çalışıyor.
Çocuklar ise sıcaktan bunaldıkları için parklardaki fıskiyelerin altına koşuyor. Suyun tadını çıkaran çocuklar, hem eğleniyor hem de serinliyor. Anne-babalar da çocuklarının bu serinleme yöntemine kayıtsız kalmıyor. Parkta çocuklarıyla vakit geçiren Ayşe Kaya, "Evde oturulmuyor, bahçeye çıktık. Çocuklar fıskiyede oynuyor, biz de gölgede oturuyoruz. Bu sıcakta başka çare yok" şeklinde konuştu.
Meteoroloji Uyardı: Öğle Saatlerinde Dışarı Çıkmayın
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sıcaklığın hafta boyunca 38-42 derece arasında seyredeceği, en yüksek değerlerin özellikle öğle saatlerinde ölçüleceği bildirildi. Uzmanlar, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca bol su tüketilmesi, hafif giysiler giyilmesi ve güneş kremi kullanılması önerildi.
Yetkililer, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların aşırı sıcaktan daha fazla etkilendiğine dikkat çekerek, bu gruptakilerin serin ve gölge alanlarda bulunması, klimalı ortamları tercih etmesi gerektiğini hatırlattı. Aksi takdirde sıcak çarpması gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabileceği ifade edildi.
Öte yandan, kentte bulunan tarihi mekanlar ve parklar, sıcaktan bunalan vatandaşların uğrak noktası haline geldi. Sur ilçesindeki tarihi çarşılar ve Hz. Süleyman Camii çevresindeki gölgelikler, ziyaretçiler ve esnaf için doğal gölgelik oluşturuyor. Çay bahçeleri ve su kenarları da dolup taşıyor.
Sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde de etkisini sürdüreceği, ancak hafta sonundan itibaren sıcaklıkların mevsim normallerine döneceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu süreçte vatandaşların sağlığına dikkat etmelerini, mümkün olduğunca gölgede ve klimalı ortamlarda bulunmalarını öneriyor.
Geçmişte de Sıcaklık Rekorları Kırılmıştı
Diyarbakır, Türkiye'nin en sıcak şehirlerinden biri olarak biliniyor. Geçmiş yıllarda da termometreler zaman zaman 45 dereceyi görmüş, bu durum tarım başta olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilemişti. Uzmanlar, küresel ısınmanın etkisiyle aşırı sıcak günlerin sayısında artış yaşanacağını ve bu tür hava olaylarının daha sık görülebileceğini ifade ediyor.
Şehirde, özellikle yaz aylarında sıcaklık birçok kez rekor kırarken, halk bu duruma bir ölçüde alışmış durumda. Yine de uzmanlar, sıcaklığın bu kadar yüksek olduğu günlerde sokakta kalmamanın, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın hayati önem taşıdığını vurguluyor.