Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde meydana gelen feci olayda, kaynak yapmak için dama çıkardıkları sacın yüksek gerilim hattına temas etmesi sonucu elektrik akımına kapılan 3 kişiden Mustafa Aktaş (45) hayatını kaybetti, 2 çırağı ağır yaralandı. Olay, ilçeye bağlı kırsal bir mahallede meydana geldi. İddiaya göre, bir evin damında kaynak işi yapan Aktaş ve yanındaki iki çırağı, çalışma sırasında kullandıkları sac levhayı yüksek gerilim hattına yaklaştırdı. Sacın hatta temas etmesiyle birlikte üç kişi de elektrik akımına kapıldı.
Olayın Gelişimi ve Müdahale
Çevredekilerin durumu fark etmesi üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı ilk kontrolde Mustafa Aktaş'ın olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Ağır yaralanan iki çırak ise ilk müdahalenin ardından ambulanslarla Bismil Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğu ve tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Aktaş'ın cenazesi, savcılık incelemesinin ardından otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Jandarma ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı. İlk belirlemelere göre, çalışma sırasında herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığı ve işçilerin yüksek gerilim hattının bulunduğu bölgede yeterli mesafe bırakmadığı ifade edildi. Olay yerinde yapılan incelemelerde sac levhanın hatta temas ettiği noktada erime ve yanık izleri tespit edildi.
İş Güvenliği Uzmanlarından Uyarılar
İş güvenliği uzmanları, özellikle kırsal alanlarda yapılan kaynak ve montaj işlerinde yüksek gerilim hatlarına karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Elektrik hatlarına yakın çalışmalarda, iletken malzemelerin kesinlikle hatlara yaklaştırılmaması, uygun yalıtım ekipmanlarının kullanılması ve iş öncesi risk değerlendirmesi yapılması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, benzer kazaların önlenmesi için yerel yönetimlerin ve işverenlerin denetimleri artırması çağrısında bulunuyor.
Diyarbakır ve çevresinde son yıllarda benzer elektrik kazalarının yaşandığı biliniyor. Özellikle tarım ve inşaat sektöründe çalışan işçilerin, yüksek gerilim hatlarının bulunduğu bölgelerde daha dikkatli olması gerektiği ifade ediliyor. Yetkililer, vatandaşların bu tür tehlikeli durumlarda derhal elektrik dağıtım şirketine veya ilgili birimlere haber vermesi gerektiğini hatırlatıyor.
Olayın Ardından İnceleme ve Değerlendirme
Bismil Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, olayın tüm yönleriyle araştırıldığı ve ihmali bulunanlar hakkında yasal işlem başlatılacağı bildirildi. Mustafa Aktaş'ın evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenildi. Ailesi ve yakınları, olayın şokunu yaşarken, köyde büyük bir üzüntü hakim. Aktaş'ın bugün ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından defnedileceği açıklandı.
Elektrik kazaları, Türkiye'de iş güvenliği alanında en sık yaşanan ölümlü kazalar arasında yer alıyor. Yüksek gerilim hatlarına yakın çalışmalarda alınması gereken basit önlemlerle bu tür olayların önüne geçilebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, işverenlerin çalışanlarına düzenli eğitim vermesi, kişisel koruyucu donanım sağlaması ve denetimleri sıklaştırması gerektiğini vurguluyor. Aksi halde benzer acı olayların yaşanmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor.
Bu tür kazaların önlenmesi için yasal düzenlemelerin yeterli olup olmadığı ise tartışma konusu. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işverenler, çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumakla yükümlü. Ancak denetimlerin yetersizliği ve eğitim eksikliği nedeniyle kazaların önüne geçilemiyor. Diyarbakır'daki bu olay, iş güvenliği konusunda daha etkin önlemler alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.