Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile telefonda görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye ile Katar arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde gerçekleşen görüşmede, enerji, ticaret ve yatırım alanlarında atılacak adımlar değerlendirildi.
İkili İlişkiler ve Bölgesel İşbirliği
Dışişleri Bakanı Fidan ve Katar Başbakanı Al Sani, görüşmede Türkiye-Katar arasındaki işbirliğini her alanda ilerletme kararlılığını yineledi. Görüşmede, özellikle ekonomik alanda yeni ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda mutabık kalındı. Katar'ın Türkiye'deki yatırımlarının artırılması ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltilmesi için atılması gereken adımlar ele alındı. Ayrıca, bölgedeki güncel gelişmeler, özellikle Gazze'deki durum ve Suriye'deki son olaylar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Ekonomik İşbirliği ve Yatırımlar
Türkiye ile Katar arasında son yıllarda giderek artan bir ekonomik işbirliği bulunuyor. Katar, Türkiye'deki enerji, altyapı ve savunma sanayi gibi stratejik sektörlerde önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Görüşmede, bu yatırımların daha da çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi ele alındı. Türk iş insanlarının Katar'da daha fazla yer alması ve Katar'ın Türkiye'deki yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması için çalışma gruplarının kurulması konusunda görüş birliğine varıldı.
Bölgesel Gelişmeler
Görüşmede, Gazze'de devam eden insani kriz ve ateşkes çabaları da gündeme geldi. Her iki ülke, bölgede kalıcı barışın sağlanmasına yönelik desteklerini ve bu konuda ortak hareket etme kararlılığını teyit etti. Suriye'deki son durum ve terörle mücadele konuları da ele alındı. Ayrıca, Libya, Yemen ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye ile Katar arasındaki diplomatik temaslar, son dönemde artan bir ivme kazandı. Bu görüşme, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin ve ortak vizyonun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ekonomik işbirliğinin yanı sıra savunma sanayi, enerji ve eğitim gibi alanlarda da işbirliği devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Fidan'ın Katar Başbakanı ile yaptığı bu görüşme, Türkiye'nin bölgesel politikalarında Katar'la uyumlu hareket etme arzusunu ortaya koyuyor. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi platformlarda ortak tavır alınması, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın derinleştiğini gösteriyor.