Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan tarafından kabul edildi. Başkent Abu Dabi'de gerçekleşen görüşme, iki ülke arasındaki üst düzey diplomatik trafiğin son halkası oldu. Kabulde, Türkiye ile BAE arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta Suriye, Gazze ve Yemen olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı bildirildi.
Görüşmenin ana gündem maddeleri
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Fidan ile Al Nahyan arasındaki görüşmede ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayii alanlarındaki iş birliği fırsatları masaya yatırıldı. İki ülke arasında 2023 yılında imzalanan ve 2024'te yürürlüğe giren Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (CEPA) hayata geçirilmesi süreci değerlendirildi. Anlaşmanın hedefi, ikili ticaret hacmini 5 yıl içinde 40 milyar dolara çıkarmak.
Bölgesel konularda ise Suriye'deki son durum, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım koridoru açılması çabaları öne çıktı. Fidan'ın, Türkiye'nin Gazze'ye kesintisiz yardım ulaştırılması ve kalıcı ateşkes sağlanması yönündeki tutumunu ilettiği öğrenildi. Ayrıca, Yemen'deki krizin çözümü için bölgesel diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Türkiye-BAE ilişkilerinde normalleşme süreci
Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, 2010'lu yıllarda yaşanan gerilimin ardından 2021'de başlayan normalleşme süreciyle hızlı bir ivme kazandı. Devlet Başkanı Al Nahyan, Ağustos 2023'te Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. Karşılıklı ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla iki ülke, ticaretten yatırıma, turizmden kültürel iş birliğine kadar geniş bir yelpazede ilişkileri derinleştirdi.
BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en önemli ekonomik ortaklarından biri haline geldi. 2023'te ikili ticaret hacmi 20 milyar doları aşarken, BAE'nin Türkiye'deki doğrudan yatırımları da artış gösterdi. Enerji alanında ise Türkiye, BAE ile yenilenebilir enerji ve hidrojen projelerinde iş birliği yapıyor. Savunma sanayii alanında da ortak üretim ve teknoloji transferi konularında adımlar atılıyor.
Fidan'ın ziyareti, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan üst düzey ziyaretlerin hazırlığı olarak da değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda BAE'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirebileceği, bu ziyarette bir dizi anlaşmanın imzalanabileceği belirtiliyor.
Bölgesel yansımalar ve uzman görüşleri
Uluslararası ilişkiler uzmanları, Fidan'ın Abu Dabi ziyaretini Türkiye'nin Körfez politikasında aktif diplomasi hamlesi olarak yorumluyor. Son dönemde Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile ilişkilerini güçlendirerek bölgesel denklemde etkinliğini artırıyor. Bu ziyaret, aynı zamanda Gazze krizi ve Suriye'deki istikrar arayışları gibi kritik dosyalarda Körfez ülkeleriyle eşgüdümün önemini gösteriyor.
Öte yandan, BAE'nin de Türkiye ile ilişkileri stratejik bir ortaklık olarak gördüğü, ekonomik ve siyasi diyalogu güçlendirmeye istekli olduğu ifade ediliyor. İki ülke arasındaki iş birliği, sadece ikili düzeyde değil, aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi platformlarda da ortak tutum geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Görüşmenin ardından resmi bir açıklama yapılmadı ancak diplomatik kaynaklar, görüşmelerin verimli geçtiğini ve önümüzdeki günlerde somut adımların atılabileceğini belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan kısa açıklamada, "Bakan Fidan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan tarafından kabul edilmiştir. Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konular hakkında fikir alışverişinde bulunulmuştur" denildi.
Fidan'ın ziyareti kapsamında ayrıca BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile de bir araya gelmesi ve mevkidaşıyla kapsamlı görüşmeler yapması bekleniyor. Ziyaretin, Türkiye'nin Körfez açılımının bir parçası olarak bölgede istikrar ve iş birliği mesajı verdiği değerlendiriliyor.