TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Dışişleri'nden AP Türkiye Raporu'na Sert Tepki

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Dışişleri'nden AP Türkiye Raporu'na Sert Tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda kabul edilen 2025 Yılı Türkiye Raporu'na ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, raporun "ülkemiz karşıtı çevrelerin temelsiz iddialarına ve yanlış bilgilere dayanan, gerçeklerle bağdaşmayan değerlendirmeler içerdiğini" bildirdi. Bakanlık, raporun Türkiye'nin demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları alanındaki ilerlemelerini görmezden geldiğini vurguladı.

Raporun İçeriğine İlişkin Eleştiriler

AP'nin 2025 Türkiye Raporu'nda, ülkenin AB'ye katılım müzakerelerindeki duraklama, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve azınlık hakları gibi konularda eleştiriler yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı ise bu eleştirilerin "tek taraflı ve önyargılı" olduğunu savundu. Açıklamada, "Türkiye, AB müktesebatına uyum çabalarını sürdürmekte olup, AP raporu bu çabaları yansıtmamaktadır" ifadesi kullanıldı. Bakanlık ayrıca, raporun Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve göç konularındaki değerlendirmelerinin de yanıltıcı olduğunu belirtti.

Türkiye-AB İlişkilerinin Geleceği

Bu rapor, Türkiye-AB ilişkilerinin kritik bir dönemecinde geldi. İki taraf arasında son yıllarda gerginlikler yaşanırken, AB'nin genişleme sürecindeki yavaşlama ve Türkiye'nin reform takvimindeki aksamalar ilişkileri olumsuz etkiliyor. Dışişleri Bakanlığı, AP raporunun "yapıcı diyaloğa katkı sağlamadığını" ve "Türkiye'nin AB perspektifini zedelediğini" ifade etti. Öte yandan, bazı AB üyesi ülkeler Türkiye ile işbirliğinin artırılmasından yana olduklarını belirtiyor. Bu bağlamda, raporun müzakerelerin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlara gölge düşürdüğü değerlendiriliyor. Türkiye'nin AB hedefi doğrultusunda reformlara devam edeceği vurgulanırken, AP'nin bu tür raporlarının objektif olması gerektiği uyarısı yapıldı.

Etiketler:
Dışişleri BakanlığıAvrupa ParlamentosuTürkiye RaporuAB2025

İlgili Haberler

Trump'tan Netanyahu'ya G7 Zirvesi'nde Sert Eleştiri
Siyaset

Trump'tan Netanyahu'ya G7 Zirvesi'nde Sert Eleştiri

11 dk önce

MHP Lideri Bahçeli ve CHP'li Tanrıkulu Görüştü: Memleket Meseleleri Ele Alındı
Siyaset

MHP Lideri Bahçeli ve CHP'li Tanrıkulu Görüştü: Memleket Meseleleri Ele Alındı

11 dk önce

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, 11 üyenin itirazını görüşecek
Siyaset

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, 11 üyenin itirazını görüşecek

18 dk önce

Disiplin sürecindeki Özgür Çelik'ten ilk açıklama
Siyaset

Disiplin sürecindeki Özgür Çelik'ten ilk açıklama

19 dk önce