Devlet, çocuk ve gençleri olası risklerden korumak için kapsamlı bir koruma kalkanı oluşturuyor. Ailelere özel rehber atanması, her çocuğa risk anketi uygulanması ve 15 yaş altına sosyal medya yasağı getirilmesi gibi önlemler, e-Devlet üzerinden yürütülecek. Uygulama kapsamında sanal polis ekipleri de devrede olacak.
Aile rehberi ve risk anketi
Yeni sistemde her aileye bir rehber atanacak. Rehberler, aileleri çocukların karşılaşabileceği riskler konusunda bilgilendirecek ve yönlendirecek. Ayrıca her çocuk için düzenli olarak risk anketi doldurulacak. Anket sonuçlarına göre risk altındaki çocuklar erken tespit edilerek gerekli müdahale yapılacak. Uygulama, e-Devlet kapısı üzerinden erişilebilir olacak ve aileler çocuklarının durumunu anlık takip edebilecek.
Sanal polis ve sosyal medya yasağı
15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımı tamamen yasaklanacak. Sanal polis ekipleri, bu yasağın uygulanmasını denetleyecek. Ayrıca çocukların internette karşılaşabileceği zararlı içeriklere karşı filtreleme sistemleri devreye alınacak. Aileler, çocuklarının dijital ayak izlerini e-Devlet üzerinden izleyebilecek. Uzmanlar, bu adımların çocukları siber zorbalık, istismar ve bağımlılık gibi risklerden koruyacağını belirtiyor.
Sistem, pilot uygulamanın ardından kademeli olarak tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacak. Hedef, 2025 yılına kadar tüm ailelerin sisteme dahil edilmesi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek proje, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı ile iş birliği içinde hayata geçirilecek.
Yeni uygulama, ailelerin çocuklarını daha yakından takip etmesine olanak tanırken, aynı zamanda devletin koruyucu rolünü pekiştiriyor. Bu girişim, çocuk hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanırken, mahremiyet konusunda bazı endişeler de dile getiriliyor. Ancak yetkililer, verilerin gizliliğinin sağlanacağını ve yalnızca risk durumlarında müdahale edileceğini vurguluyor.