Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde yapımı süren 15 katlı bir rezidans inşaatında çalışan taşeron işçileri, yaklaşık 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle inşaatın çatısına çıkarak eylem yaptı. İşçiler, alacaklarının ödenmesini talep ederek saatlerce çatıda bekledi. Olay yerine gelen polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, işçilerin eylemi görüşmeler sonucunda sona erdi.
İnşaat İşçileri 4 Aydır Ücret Alamıyor
Edinilen bilgilere göre, Merkezefendi ilçesinde bulunan ve yapımı devam eden 15 katlı rezidans projesinde çalışan taşeron işçileri, yaklaşık 4 aydır maaşlarını alamadı. İşçiler, defalarca yaptıkları başvurulardan sonuç alamayınca çözümü eylemde buldu. Sabah saatlerinde inşaat alanına gelen işçiler, çalıştıkları binanın çatısına çıkarak pankart açtı ve slogan attı. İşçiler, "Maaşımızı istiyoruz", "4 aydır ekmeğimizi bekliyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.
İşçilerden biri, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dört aydır ailemize ekmek götüremiyoruz. Borçlarımız birikti, kirayı ödeyemiyoruz. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz" dedi. Eyleme katılan işçi sayısının yaklaşık 30 olduğu öğrenildi. İşçiler, taşeron firmanın yanı sıra ana yüklenici firmayı da sorumlu tuttu.
Polis ve İtfaiye Ekipleri Sevk Edildi
İşçilerin çatıya çıktığı bilgisinin alınması üzerine olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Polis ekipleri, inşaatın çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. İtfaiye ekipleri ise olası bir atlama durumuna karşı önlem olarak binanın önüne branda açtı. Saatler süren eylem sırasında işçiler, zaman zaman çatıdan aşağıya halat sarkıtarak dikkat çekmeye çalıştı.
Olay yerine gelen taşeron firma yetkilileri ve ana yüklenici firma temsilcileri, işçilerle görüşerek sorunu çözeceklerini taahhüt etti. Yapılan görüşmeler sonucunda işçiler, alacaklarının en kısa sürede ödeneceği sözü üzerine çatıdan indi. İşçiler, ödeme yapılmazsa eylemlerini daha geniş kapsamlı sürdüreceklerini belirtti.
İşçi Alacakları ve Yasal Süreç
Türkiye'de inşaat sektöründe taşeron işçilerin ücret alacakları sık sık gündeme geliyor. İş Kanunu'na göre işçilerin ücretleri en geç ayda bir ödenmek zorunda. Ödenmeyen ücretler için işçiler, İş Mahkemesi'ne başvurarak alacak davası açabiliyor. Ayrıca, ücretleri ödenmeyen işçiler, haklı nedenle iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı talep edebiliyor. Ancak pratikte, özellikle taşeron firmaların iflas etmesi veya kaçması durumunda işçiler alacaklarını tahsil etmekte zorlanıyor.
Uzmanlar, inşaat sektöründe yaşanan bu tür mağduriyetlerin önlenmesi için ana yüklenici firmaların taşeron işçilerin ücretlerinden de sorumlu tutulması gerektiğini vurguluyor. Yasal düzenlemelere göre, ana yüklenici firma, taşeron işçilerin ücret alacaklarından müteselsilen sorumlu. Ancak işçiler, çoğu zaman bu hakkı kullanmakta zorlanıyor.
Denizli'de İnşaat Sektörü ve İşçi Hakları
Denizli, son yıllarda hızlı bir kentsel dönüşüm ve inşaat hamlesi içinde. Özellikle Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde çok sayıda rezidans ve konut projesi yükseliyor. Bu projelerde binlerce işçi çalışıyor. Ancak sektördeki denetim eksikliği ve taşeronlaşma, işçi hakları konusunda sorunları beraberinde getiriyor. İşçiler, düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve sosyal güvencesizlik gibi problemlerle mücadele ediyor.
Denizli'de daha önce de benzer işçi eylemleri yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl da bir inşaat şantiyesinde çalışan işçiler, maaşlarını alamadıkları için iş bırakma eylemi yapmıştı. Uzmanlar, inşaat sektöründe yaşanan bu tür sorunların çözümü için sendikal örgütlenmenin ve etkin denetimin şart olduğunu belirtiyor.
Sonuç olarak, Denizli'de yaşanan bu olay, inşaat işçilerinin yaşadığı ekonomik zorlukları ve hak arama mücadelesini bir kez daha gözler önüne serdi. İşçilerin alacaklarının bir an önce ödenmesi, hem ailelerin geçimi hem de sektördeki güven ortamı açısından büyük önem taşıyor. Yetkililerin, benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için denetimleri sıklaştırması ve yasal yaptırımları uygulaması gerekiyor.