Antalya'nın Kumluca ilçesinde, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının yuvalarını korumak amacıyla sahile yerleştirilen demir kafesin ortasında ateş yakılıp piknik yapıldığı ortaya çıktı. Olay, çevre sakinleri tarafından fark edilirken, jandarma ekipleri hemen inceleme başlattı. Koruma altındaki bölgeye yapılan bu müdahale, doğa koruma çalışmalarına büyük zarar verdi. Yetkililer, sorumluların tespiti için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Koruma demirinde ateş yakılması nasıl tespit edildi?
Kumluca ilçesine bağlı Mavikent sahilinde, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak bilinen bölgeye, yuvaları avcılardan ve insan müdahalesinden korumak için demir kafesler yerleştirilmişti. Geçtiğimiz günlerde bir grup kişi, bu kafeslerden birinin içinde ateş yakarak piknik yapmaya başladı. Olayı gören çevre sakinleri durumu hemen jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen ekipler, kafesin içinde yanmış odun kalıntıları ve piknik malzemeleri buldu. Yapılan incelemede, kafesin bazı bölümlerinin ateş nedeniyle zarar gördüğü tespit edildi.
Deniz kaplumbağaları için koruma çalışmaları
Akdeniz kıyıları, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası gibi türlerin en önemli yuvalama alanlarından biridir. Her yıl mayıs-eylül ayları arasında dişi kaplumbağalar yumurtlamak için bu sahilleri kullanır. Yuvalar, hem doğal avcılar hem de insan kaynaklı tehditlere karşı korunmasız durumdadır. Bu nedenle, başta Antalya olmak üzere birçok bölgede koruma projeleri yürütülmekte ve yuvaların etrafına demir kafesler yerleştirilmektedir. Uzmanlar, bu tür müdahalelerin kaplumbağa popülasyonu üzerinde yıkıcı etkileri olabileceği konusunda uyarıyor.
Jandarma, olayla ilgili olarak çevredeki güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Ayrıca, bölgede daha önce de benzer ihlallerin yaşandığı öğrenildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, koruma kafeslerine zarar verenler hakkında idari para cezası ve hukuki işlem uygulanacağını duyurdu. Türkiye'de deniz kaplumbağaları 1980 yılından beri koruma altında olup, yuvalara ve yumurtalara kasıtlı olarak zarar vermek 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre suçtur.
Yetkililerden uyarı ve çağrı
Kumluca Kaymakamlığı, vatandaşları duyarlı olmaya çağırarak, koruma alanlarına müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, “Deniz kaplumbağaları nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılardır. Yuvalama alanlarının korunması hepimizin sorumluluğudur. Bu tür davranışlar karşısında gerekli yasal işlemler anında yapılacaktır” denildi. Çevre aktivistleri de benzer olayların önlenmesi için sahillerde bilgilendirme levhaları ve güvenlik önlemlerinin artırılası gerektiğini belirtiyor.
Ülkemizde her yıl binlerce yavru kaplumbağa, bilinçsiz müdahaleler ve çevre kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu olay, koruma çabalarının ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yetkililer, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve faillerin en kısa sürede yakalanacağını ifade etti.