İstanbul Havalimanı’nda yurtdışı dönüşü gözaltına alınan komedyen Deniz Göktaş’ın emniyetteki işlemleri sürerken, aralarında DEM Parti, CHP ve çeşitli meslek örgütlerinin bulunduğu birçok kesimden tepki yağıyor. Göktaş, “Ölü Deniz” adlı stand-up gösterisinden kesitlerin sosyal medyada paylaşılması üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 27 Mart sabahı uçakla İstanbul’a geldiği sırada gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemleri devam eden sanatçının avukatı, müvekkilinin ifade vermeyi reddettiğini ve gözaltı sürecine itiraz edeceklerini açıkladı.
Partilerden ortak açıklama
DEM Parti Sözcüsü, yaptığı yazılı açıklamada “Bir komedyenin sahne performansı üzerinden gözaltına alınması, ifade özgürlüğüne açık bir saldırıdır. Bu baskıcı anlayışı kınıyoruz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ise Twitter hesabından “Sanatçıların sözlerinden korkan bir iktidar meşru değildir. Deniz Göktaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” paylaşımında bulundu. İYİ Parti ve TİP de benzer açıklamalarla süreci eleştirdi. Öte yandan, meslek örgütlerinden TGS ve TBB de konuya ilişkin ortak basın açıklaması düzenleyerek hukuka aykırı gözaltıya dur denilmesini istedi.
Olayın arka planı
Deniz Göktaş’ın geçtiğimiz haftalarda sahnelediği “Ölü Deniz” adlı gösteriden alınan bazı videolar, özellikle dini ve siyasi figürlere yönelik eleştiriler içerdiği gerekçesiyle sosyal medyada tartışma yaratmış, bunun üzerine savcılık “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla re’sen soruşturma başlatmıştı. Göktaş, soruşturma kapsamında ifade vermek üzere yurtdışından dönüşünde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait özel bir uçakla getirildiği iddia edildi. Havaalanında bekleyen basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan avukatı, “Müvekkilim suçsuzdur, bu bir linç girişimidir” ifadelerini kullandı.