TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

DEM Parti seçmeni rotayı Cumhur İttifakı'na çevirdi

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
DEM Parti seçmeni rotayı Cumhur İttifakı'na çevirdi

Ank-Ar Araştırma'nın Mayıs 2026 tarihli "Seçmen Gündemi" anketi, DEM Parti tabanının siyasi konumlanmasında çarpıcı bir değişime işaret ediyor. Araştırmaya göre, DEM Parti seçmeni kendisini artık Cumhur İttifakı'na daha yakın hissediyor. Bu bulgu, Türkiye siyasetindeki geleneksel kutuplaşma haritasını yeniden çizmeye aday bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Anketin detayları

Ank-Ar'ın 26 ilde 2 bin 400 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği araştırmada, seçmenlere siyasi yelpazede kendi partilerini nerede gördükleri soruldu. DEM Parti seçmenlerinin yüzde 43'ü partilerini "Cumhur İttifakı'na yakın" olarak tanımlarken, yüzde 32'si "Millet İttifakı'na yakın" yanıtını verdi. Yüzde 25 ise "hiçbirine yakın değil" seçeneğini işaretledi. Bu sonuç, DEM Parti tabanında bir yönelim değişikliği olduğunu gösteriyor.

Bağlam ve yorumlar

Uzmanlar, bu eğilimin DEM Parti'nin son dönemde izlediği stratejiyle bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Özellikle yerel seçimlerde HDP ile ittifak yapan partilerin Cumhur İttifakı'na yakınlaşması, tabana da yansımış görünüyor. Ank-Ar yetkilileri, "Seçmen algısı, partilerin kurumsal duruşundan bağımsız olarak şekillenebiliyor. Bu veri, seçmen bazındaki bir dönüşümün habercisi olabilir" dedi. Araştırma, DEM Parti'nin geleneksel olarak muhalif kimliğine rağmen, tabanının bir bölümünün iktidar blokuna daha yakın durduğunu ortaya koyarak siyasi analizler için yeni bir tartışma alanı açtı. Siyaset bilimciler, bu durumun Türkiye'deki siyasi yelpazenin sürekli değişen dinamiklerini anlamak için önemli bir gösterge olduğunu vurguluyor.

Etiketler:
ank-ardem particumhur ittifakıseçmen anketisiyaset

İlgili Haberler

Beyaz et soruşturmasında 29 şüpheliye adli kontrol
Siyaset

Beyaz et soruşturmasında 29 şüpheliye adli kontrol

7 dk önce

Hakan Fidan Moskova’ya gidiyor: Karadeniz ve turist güvenliği masada
Siyaset

Hakan Fidan Moskova’ya gidiyor: Karadeniz ve turist güvenliği masada

17 dk önce

Ağrı’da Bilgi Şöleni: ‘Şehirlerimizi Medeniyetimizle İnşa Etmeliyiz’
Siyaset

Ağrı’da Bilgi Şöleni: ‘Şehirlerimizi Medeniyetimizle İnşa Etmeliyiz’

28 dk önce

İmamoğlu'ndan Silivri Operasyonuna Tepki: Seçim Kazanmak Suç Oldu
Siyaset

İmamoğlu'ndan Silivri Operasyonuna Tepki: Seçim Kazanmak Suç Oldu

43 dk önce