DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, TBMM’de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada NATO Zirvesi’ni sert bir dille eleştirdi. Hatimoğulları, 'Nasıl daha fazla silah satarız' derdine düşmüşler ifadeleriyle ittifakın politikalarını hedef aldı. Toplantıda gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Hatimoğulları, savaş ve çatışma ortamından beslenen uluslararası yapılara tepki gösterdi.
Hatimoğulları'ndan NATO Zirvesi eleştirisi
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada NATO’nun yaklaşan zirvesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hatimoğulları, 'NATO’nun derdi ne? Nasıl daha fazla silah satarız, nasıl savaşı körükleriz. Onların derdi bu. Oysa halkların derdi barış, ekmek, iş, adalet. Bu iki anlayış asla bağdaşmaz' dedi. Konuşmasında Kürt sorununa, demokrasi ve insan hakları ihlallerine de değinen Hatimoğulları, hükümetin dış politikasını da eleştirdi.
Barış çağrısı ve Kürt sorunu vurgusu
Tülay Hatimoğulları, grup toplantısında sadece NATO’yu değil, aynı zamanda Türkiye’nin iç ve dış politikasını da eleştirdi. Kürt sorununun çözümü için müzakere ve diyalog çağrısı yapan Hatimoğulları, 'Şiddet ve silah politikaları bugüne kadar hiçbir sorunu çözmedi. Çözüm, masada, demokratik siyasette, eşit yurttaşlıkta' ifadelerini kullandı. Toplantıda ayrıca ekonomik kriz ve işsizlik gibi güncel sorunlara da dikkat çekildi. Hatimoğulları, 'Halkımız yoksullukla boğuşurken, yönetim savaş ve silah ticaretine odaklanmış durumda' diyerek hükümeti eleştirdi.
DEM Parti’nin grup toplantısı, partinin geleneksel olarak her hafta düzenlediği ve gündemdeki konuların değerlendirildiği bir platform. Hatimoğulları’nın açıklamaları, partinin NATO karşıtı ve barış yanlısı duruşunu bir kez daha ortaya koydu. Parti yetkilileri, toplantının ardından basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin pazarlık masasına oturtulduğunu ve bu durumun egemenlik haklarını zedelediğini savundu.
NATO Zirvesi, temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak. Zirvede Ukrayna savaşı, genişleme politikaları ve savunma harcamaları gibi konuların ele alınması bekleniyor. DEM Parti ise zirveyi 'savaş ve silah ticaretinin meşrulaştırıldığı bir platform' olarak nitelendiriyor. Hatimoğulları'nın konuşması, partinin bu konudaki tutumunu net bir şekilde ortaya koyarken, kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, konuşmasının sonunda tüm siyasi partilere ve kamuoyuna barış çağrısında bulundu. 'Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz: Savaşa değil barışa evet. Silaha değil ekmeğe evet. NATO’ya değil halkların kardeşliğine evet' diyerek sözlerini tamamladı.