DEM Parti heyeti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, terörle mücadele, anayasa çalışmaları ve son dönemdeki siyasi atmosfer başta olmak üzere birçok konu masaya yatırıldı. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.
Siyasi partiler arası diyalog vurgusu
Ziyaretin ardından her iki parti yetkilileri de kısa açıklamalar yaptı. DEM Parti heyetinde yer alan isimler, “Türkiye’nin içinden geçtiği kritik süreçte tüm siyasi partilerle diyaloğa açık olduklarını” belirtti. MHP cephesinden ise “nezaket ziyareti” olarak nitelendirilen görüşmede, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğu ifade edildi. Siyasi kulislerde ise bu ziyaretin, Meclis’teki tansiyonu düşürmeye yönelik bir adım olabileceği yorumu yapılıyor.
Anayasa çalışmaları ve gündem
Ziyaretin hemen öncesinde, Meclis’te yeni anayasa çalışmalarına ilişkin partiler arası görüşmeler hız kazanmıştı. MHP lideri Bahçeli, daha önce yaptığı açıklamalarda “yeni anayasa için tüm partilerin katkısına açık olduklarını” söylemişti. DEM Parti’nin bu ziyaretinin, anayasa sürecine ilişkin mesajlar içerdiği değerlendiriliyor. Görüşmede ayrıca yaklaşan seçim takvimi ve yerel yönetimlerle ilgili konuların da ele alındığı öğrenildi.
DEM Parti, daha önce de AK Parti ve CHP ile bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Bu ziyaretler, parti sözcüleri tarafından “Türkiye’nin sorunlarına çözüm arayışı” olarak tanımlanmıştı. MHP ise son dönemde özellikle terörle mücadele ve milli güvenlik konularında sert bir duruş sergiliyor. İki parti arasındaki ideolojik farklılıklara rağmen, bu ziyaretin “ortak akıl” arayışının bir parçası olduğu belirtiliyor.
Siyasi analistlere göre, bu tür ziyaretler taraflar arasında doğrudan iletişim kanallarının açık kalması açısından önem taşıyor. Özellikle Meclis’te grubu bulunan partilerin birbirleriyle diyaloğu, yasama sürecinin sağlıklı işlemesi için kritik. Görüşmenin içeriğine dair henüz resmi bir detay paylaşılmazken, önümüzdeki günlerde her iki partinin de daha kapsamlı açıklamalar yapması bekleniyor.