DEM Parti öncülüğünde, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın koşulsuz serbest bırakılması talebiyle Diyarbakır'da bir miting düzenlenecek. Parti yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, mitingin programı kamuoyuyla paylaşıldı. Etkinliğin, 15 Mart 2025 Cumartesi günü Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda saat 14.00'te başlayacağı belirtildi. Mitingde, DEM Parti genel başkanları, milletvekilleri ve sivil toplum temsilcilerinin konuşma yapması bekleniyor.
Mitingin amacı ve çağrılar
DEM Parti Sözcüsü Ayşe Yıldız, düzenlenen basın toplantısında mitingin amacının "Öcalan'ın üzerindeki tecrit uygulamasına son verilmesi ve kalıcı barış sürecinin başlatılması" olduğunu ifade etti. Yıldız, "Öcalan'ın özgürlüğü sadece Kürt sorununun çözümü için değil, Türkiye'de demokratikleşme ve barış ortamının tesisi için de elzemdir" dedi. Mitinge katılımın yoğun olması beklenirken, güvenlik güçleri geniş çaplı önlemler aldı.
Hükümetten tepki
İçişleri Bakanı Mehmet Akif Erdoğan, mitingle ilgili yaptığı açıklamada, "Terör örgütü propagandası yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu tür etkinlikler hukuka aykırıdır ve gerekli tedbirler alınacaktır" ifadelerini kullandı. Bakan, emniyet birimlerinin mitingi yakından takip edeceğini ve provokasyonlara izin verilmeyeceğini vurguladı. Öte yandan, DEM Partili belediyelerin miting için afiş ve davetiyeler dağıttığı bildirildi.
Siyasi partilerden farklı sesler
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Gül, mitingi "bölücü faaliyet" olarak nitelendirirken, CHP Sözcüsü Deniz Demir ise "Öcalan'ın özgürlüğü talebi siyasi bir taleptir; ancak bunun terör örgütüyle bağlantılı olarak sunulması yanlıştır" değerlendirmesinde bulundu. HDP eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda mitinge destek verdi.
Güvenlik önlemleri ve beklentiler
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, miting alanı çevresinde geniş güvenlik şeridi oluşturulduğunu, izinsiz gösteri veya taşkınlıklara anında müdahale edileceğini duyurdu. Mitingde herhangi bir olay yaşanmaması için tüm birimlerin teyakkuza geçirildiği belirtildi. DEM Parti ise katılımcıları sakin ve barışçıl olmaya davet etti.
Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan Kürt sorunu ve Öcalan'ın hukuki durumu, bu mitingle yeniden gündeme gelmiş oldu. Siyasi kutuplaşmanın derin olduğu bir dönemde düzenlenen etkinliğin, toplumda nasıl bir yankı uyandıracağı merak konusu. Bağımsız gözlemciler, bu tür mitinglerin mevcut kutuplaşmayı daha da artırma riski taşıdığını belirtiyor.