TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Cumhuriyet Gazetesi NATO Zirvesi'ni Engellemelere Rağmen Takip Ediyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Cumhuriyet Gazetesi NATO Zirvesi'ni Engellemelere Rağmen Takip Ediyor

Cumhuriyet gazetesinin Türkiye'den yaptığı NATO Zirvesi akreditasyon başvurusu kabul edilmedi. Ancak gazetenin Paris Temsilcisi Süleyman Tosunoğlu, Fransa Cumhurbaşkanlığı Élysée Sarayı Basın Merkezi tarafından akredite edilerek Ankara'daki NATO Zirvesi'ni yerinde takip ediyor. Bu gelişme, uluslararası basın özgürlüğü açısından dikkat çekici bir örnek oluşturuyor.

Akreditasyon Engeli ve Uluslararası Tepkiler

Cumhuriyet gazetesi, NATO Zirvesi'ni takip etmek üzere Türkiye'den akreditasyon başvurusunda bulunmuştu. Ancak başvuru, gerekçe gösterilmeksizin reddedildi. Gazete yönetimi, bu kararın basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Bunun üzerine Fransa Cumhurbaşkanlığı, Paris Temsilcisi Süleyman Tosunoğlu'nu akredite ederek zirveyi takip etmesine olanak sağladı. Bu durum, uluslararası medya kuruluşlarının da dikkatini çekti.

NATO Zirvesi, 11-12 Temmuz tarihlerinde Ankara'da gerçekleştiriliyor. Zirveye katılan liderler arasında ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz gibi isimler yer alıyor. Gündemde Ukrayna-Rusya savaşı, terörizmle mücadele ve savunma harcamaları gibi konular var.

Basın Özgürlüğü Tartışmaları

Cumhuriyet gazetesinin akreditasyonunun reddedilmesi, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik eleştirileri yeniden gündeme getirdi. Daha önce de birçok gazeteci ve medya kuruluşu, benzer engellerle karşılaşmıştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149. sırada yer aldığını açıkladı. Bu durum, uluslararası toplumda endişe yaratıyor.

Ancak Élysée Sarayı'nın Tosunoğlu'nu akredite etmesi, basın özgürlüğüne verilen önemin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Tosunoğlu, zirve boyunca gelişmeleri anbean takip ederek Cumhuriyet okurlarına aktaracak. Bu aynı zamanda uluslararası dayanışmanın bir örneği olarak görülüyor.

Türkiye'deki medya kuruluşları, özellikle hükümete yakın olmayan gazeteler, sıklıkla akreditasyon engelleri ve diğer baskılarla karşılaşıyor. 2022 yılında Almanya'da düzenlenen G7 Zirvesi'nde de benzer bir durum yaşanmış, Türkiye'den bazı gazeteciler akredite edilmemişti. Bu tür engeller, uluslararası zirvelerde Türk basınının temsilini zorlaştırıyor.

Sonuç olarak, Cumhuriyet gazetesinin NATO Zirvesi'ni takip etme mücadelesi, basın özgürlüğünün önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Uluslararası platformlarda Türkiye'deki medya durumunun sorgulanmasına neden oluyor. Bağımsız haberciliğin önündeki engellerin kalkması, demokratik bir toplum için vazgeçilmezdir.

Etiketler:
cumhuriyetnato-zirvesibasin-ozgurlugusuleyman-tosunogluakreditasyon

İlgili Haberler

Ulusal Eğitim Derneği'nden Bakan Tekin'e 'Kurtuluş Savaşı' Tepkisi
Siyaset

Ulusal Eğitim Derneği'nden Bakan Tekin'e 'Kurtuluş Savaşı' Tepkisi

1 dk önce

Deniz Göktaş'tan cezaevinden mesaj: 'Keyfim yerinde
Siyaset

Deniz Göktaş'tan cezaevinden mesaj: 'Keyfim yerinde

3 dk önce

Deniz Göktaş'tan ilk mektup: Tutuklu halde yaşadıklarını anlattı
Siyaset

Deniz Göktaş'tan ilk mektup: Tutuklu halde yaşadıklarını anlattı

5 dk önce

NATO'ya Türk imzası: Uzayda dev proje başlıyor
Siyaset

NATO'ya Türk imzası: Uzayda dev proje başlıyor

6 dk önce