Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından kameralar karşısına geçti. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, başta ekonomi olmak üzere iç ve dış politikadaki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi. Erdoğan'ın açıklamalarında enflasyonla mücadele, istihdam politikaları ve yatırım ortamına ilişkin mesajlar öne çıktı.
Ekonomide Yeni Dönem
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye ekonomisinin son çeyrekte gösterdiği performansa dikkat çekti. “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için kararlı adımlar atmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, kamu mali disiplininin korunacağını ve yapısal reformların hızlandırılacağını vurguladı. Ayrıca, ihracat rakamlarının rekor kırdığını belirterek, cari açığın azaltılması yönünde önemli mesafe alındığını söyledi.
Sosyal Yardımlar ve İstihdam
Kabine toplantısında sosyal yardım programlarının kapsamının genişletilmesi kararı alındığını duyuran Erdoğan, düşük gelirli ailelere yönelik desteklerin artırılacağını müjdeledi. İstihdam seferberliği kapsamında ise gençlere ve kadınlara özel projelerin hayata geçirileceğini ifade etti. “2024 yılı sonuna kadar 2 milyon kişiye daha iş imkanı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Toplantıda ayrıca Avrupa Birliği ile vize serbestisi süreci ve Körfez ülkeleriyle ekonomik işbirliği anlaşmaları da değerlendirildi. Erdoğan, bu alanlarda somut adımlar atıldığını ve yakın zamanda müjdeli haberlerin gelebileceğini sözlerine ekledi.
Muhalefet partilerinin ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerine de yanıt veren Cumhurbaşkanı, “Türkiye’yi kötüleyerek bir yere varılamaz. Biz sahada, milletimizin hizmetinde olduğumuzu her fırsatta gösteriyoruz” dedi.
Küresel Gelişmeler ve Türkiye’nin Rolü
Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki son durum hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin arabuluculuk rolüne vurgu yapan Cumhurbaşkanı, “Barış için elimizden geleni yapıyor, tüm taraflarla diyaloğumuzu sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, enerji arz güvenliği ve tahıl koridoru anlaşmasının devamı için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Toplantıya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan Erdoğan, haftaya düzenlenecek AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda daha kapsamlı bir değerlendirme yapacağını duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin bu haftaki toplantısında alınan kararlar, özellikle ekonomideki yönelimi netleştirmesi açısından kritik önem taşıyor. Enflasyonla mücadele ve sıkı para politikalarının yanında sosyal yardımların artırılması, hükümetin denge arayışını yansıtıyor. Ancak bu politikaların uzun vadede sürdürülebilirliği, yapısal reformların hayata geçirilme hızına bağlı olacak. Kamuoyunun beklentisi, açıklanan hedeflerin somut verilerle desteklenmesi yönünde.