TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 üniversiteye yeni rektör atadı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 üniversiteye yeni rektör atadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde 8 farklı üniversiteye yeni rektör ataması yaptı. Atamalar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla resmileşti. Yeni rektörler, görevlerine 1 Şubat 2025 itibarıyla başlayacak. Atamaların, üniversitelerin akademik ve idari performansını artırmayı hedeflediği belirtiliyor.

Hangi üniversitelere atama yapıldı?

Atama yapılan üniversiteler şunlar: İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi. Bu üniversitelerin her birine yeni rektör atanırken, bazı üniversitelerde mevcut rektörlerin görev süresi sona erdi. Atamalarda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen kriterler esas alındı.

Atama süreci ve kriterler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, rektör adaylarının akademik unvan, yayın sayısı, yönetim deneyimi ve uluslararası projelerdeki etkinlik gibi kriterlere göre değerlendirildiği bildirildi. Adaylar Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen listeden seçildi. Atamalarda liyakat ve akademik başarının ön planda tutulduğu vurgulandı.

Yeni rektörlerden bazıları daha önce farklı üniversitelerde dekan, enstitü müdürü veya bölüm başkanı olarak görev yaptı. Örneğin, İstanbul Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, daha önce aynı üniversitenin Tıp Fakültesi'nde dekanlık yaptı. Ankara Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Fatma Demir ise Hacettepe Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Atamalar, muhalefet partilerinden bazı tepkiler alsa da, hükümet çevrelerinde olumlu karşılandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, atamaların üniversitelerin daha rekabetçi hale gelmesini sağlayacağını ifade etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise atamalarda siyasi kriterlerin etkili olduğunu öne sürerek kararı eleştirdi.

Uzmanlar, yeni rektörlerin göreve başlamasıyla birlikte üniversitelerde araştırma projelerinin hız kazanmasını ve uluslararası işbirliklerinin artmasını bekliyor. Türkiye'nin 2025 yılı hedefleri arasında beş üniversitenin dünya sıralamasında ilk 500'e girmesi bulunuyor. Bu kapsamda yeni rektörlerin performansı yakından takip edilecek.

Etiketler:
cumhurbaşkanı erdoğanrektör atamasıüniversiteyökeğitim

İlgili Haberler

Mafya babası gibi vali: Tuncay Sonel'in darp iddiası
Siyaset

Mafya babası gibi vali: Tuncay Sonel'in darp iddiası

1 sa önce

Hulusi Bey Neredesin? Müsavat Dervişoğlu'ndan Sert Tepki
Siyaset

Hulusi Bey Neredesin? Müsavat Dervişoğlu'ndan Sert Tepki

1 sa önce

İmralı'dan yasaya onay: Öcalan taslak metni inceledi
Siyaset

İmralı'dan yasaya onay: Öcalan taslak metni inceledi

1 sa önce

Atatürk'e hakaret eden imamın soruşturması 1,5 yıldır sürüyor
Siyaset

Atatürk'e hakaret eden imamın soruşturması 1,5 yıldır sürüyor

1 sa önce