CHP İstanbul İl Başkanlığı yöneticilerinden Yavuz Parlak, NATO Zirvesi öncesinde gözaltına alındığı ve TKP/ML terör örgütü üyeliğinden tutuklandığı dosyada, somut bir delil gösterilememesi üzerine iki gün önce tahliye edilmişti. Ancak Parlak, tahliyesinin ardından henüz 48 saat geçmeden aynı soruşturma kapsamında yeniden gözaltına alındı. Gelişme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin sabah saatlerinde düzenlediği operasyonla gerçekleşti. Parlak'ın avukatları, müvekkillerinin serbest bırakılmasının ardından yeni bir delil sunulmadan tekrar gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Gözaltı süreci ve hukuki tartışmalar
NATO Liderler Zirvesi öncesinde, 11-13 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 14 kişi arasında yer alan Yavuz Parlak, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Tutuklama kararına itiraz eden avukatlar, müvekkillerine yönelik tek delilin eski tarihli bir sosyal medya paylaşımı olduğunu ve bu paylaşımın da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı değerlendirerek Parlak'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Tahliye kararının ardından Parlak, cuma günü serbest kalmıştı. Ancak bu sabah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Beşiktaş'taki evinde yeniden gözaltına alındı. Polis ekiplerinin, yeni bir arama kararıyla birlikte eve baskın yaptığı ve dijital materyallere el koyduğu öğrenildi.
Siyasi tepkiler ve kamuoyu
Yavuz Parlak'ın yeniden gözaltına alınması, CHP ve diğer muhalefet partilerinden sert tepki çekti. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Aynı dosyadan iki kez yargılanamaz, iki kez gözaltına alınamaz. Bu hukuk devletinde kabul edilemez" ifadelerini kullandı. İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ise "Gözaltı kararının hukuki dayanağını merak ediyoruz. Savcılık, yeni bir delil sunmazsa bu işlem hukuka aykırı olacaktır" dedi. Hukukçular, yeniden gözaltı kararının ancak yeni ve somut deliller ortaya çıktığında mümkün olabileceğini, aksi takdirde kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali anlamına geleceğini vurguluyor. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı kaynakları, operasyonun devam ettiğini ve soruşturmanın gizliliği nedeniyle detay paylaşamayacaklarını bildirdi.
CHP'li yöneticinin yeniden gözaltına alınması, Türkiye'de yargı bağımsızlığına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi. Özellikle NATO Zirvesi gibi uluslararası bir toplantı öncesinde muhalefet partilerine yönelik operasyonların yoğunlaşması, siyasi iklim üzerinde baskı yaratıyor. Parlak'ın avukatları, müvekkillerinin bugün saat 16:00'ya kadar emniyette ifade vermesi beklendiğini, ardından savcılığa sevk edileceğini belirtti. Gelişmeler, hukuki sürecin nasıl ilerleyeceği ve Parlak'ın akıbeti kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.