Eskişehir'de 15 Temmuz şehitleri anma programı için hazırlanan afişler, CHP'li Odunpazarı Belediyesi ekiplerinin müdahalesiyle kesildi. Hamamyolu Caddesi'ne asılan afişler, belediye görevlileri tarafından bıçakla kesilirken, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, görevlilerin şehit Ömer Halisdemir'i tanımadığını belirterek tepki gösterdi.
Afişlerin Kesilmesine Tepkiler
Eskişehir Valiliği tarafından düzenlenecek 15 Temmuz anma programına vatandaşları davet etmek amacıyla hazırlanan afişler, Odunpazarı Belediyesi ekipleri tarafından kesildi. Olay, Hamamyolu Caddesi'nde meydana geldi. Belediye görevlilerinin, Ömer Halisdemir'in fotoğrafını tanımadıkları için afişleri kestikleri öne sürüldü. AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "15 Temmuz gecesi, darbe girişimine karşı tankların önüne geçerek şehit olan Ömer Halisdemir'i tanımamak, bu ülkenin evlatları için kabul edilemez. Bu durum, CHP'li belediyenin milli ve manevi değerlere ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir" ifadelerini kullandı.
CHP'li Belediye ve 15 Temmuz Geçmişi
Odunpazarı Belediyesi'nin daha önce de 15 Temmuz ile ilgili benzer tartışmalar yaşadığı biliniyor. 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından düzenlenen anma etkinliklerine katılım konusunda sık sık eleştiriler alan belediye, bu kez de afişleri keserek gündeme geldi. CHP'li belediyelerin, özellikle 15 Temmuz gibi milli günlerde sergilediği tutum, siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden tepki çekiyor. AK Parti ve MHP kanadı, belediyelerin bu tür davranışlarını "milletin iradesine saygısızlık" olarak nitelendiriyor. Öte yandan, CHP cephesinden henüz olayla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Bazı CHP'li kaynaklar, afişlerin izinsiz asıldığı gerekçesiyle kaldırıldığını iddia ederken, bu iddia Valilik tarafından doğrulanmadı.
Toplumda Yansımaları
Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Kullanıcılar, şehit Ömer Halisdemir'in tanınmamasını "utanç verici" olarak değerlendirdi. 15 Temmuz gazileri ve şehit aileleri dernekleri de konuya ilişkin kınama mesajları yayımladı. Olayın ardından Eskişehir Valiliği, yeni afişlerin asılacağını duyurdu. Anma programının planlandığı gibi devam edeceği belirtildi. Kamuoyu, CHP'li belediyenin bu tutumunun, 15 Temmuz ruhuna ve şehitlere saygısızlık olduğu konusunda birleşirken, bu tür olayların tekrarlanmaması için yasal düzenlemelerin gerekliliği tartışılıyor.
Eskişehir'de yaşanan bu olay, 15 Temmuz'un üzerinden yıllar geçmesine rağmen toplumsal hafızada hala taze olduğunu ve bu tür hassasiyetlerin siyasi çekişmelerin ötesine geçmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Şehitlerimizin anısına saygı, siyasi görüş farkı gözetmeksizin tüm vatandaşların ortak sorumluluğudur.