İstanbul'un Maltepe ilçesi Cevizli Mahallesi'nde bu sabah saatlerinde büyük bir gürültüyle çöken 5 katlı binanın altında yatan gerçek, ilk belirlemelere göre ortaya çıktı. Maltepe Belediye Başkanı, yıkılan binaya ruhsatsız olarak 3 kat eklendiğini açıkladı. Olayda can kaybı yaşanmazken, çevredeki binalar tahliye edildi ve bölgede geniş çaplı bir inceleme başlatıldı.
Kaçak Katlar Nasıl Eklendi?
Belediye yetkililerinin yaptığı ilk incelemede, binanın orijinal projesinde 2 kat olarak görünen yapıya, sonradan 3 kat daha eklendiği tespit edildi. Bu kaçak katların hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığı araştırılıyor. Maltepe Belediye Başkanı, "Yıkılan binanın ruhsatında 2 kat görünüyor ancak fiili durumda 5 kat var. Bu durum, yapının statik dengesini bozarak çökmesine neden olmuş olabilir" dedi. Belediye ekipleri, binanın eski sahipleri ve müteahhitleri hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.
Olay Anı ve İlk Müdahale
Sabah saat 07.30 sularında meydana gelen çökme, çevrede paniğe yol açtı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve AKUT ekibi sevk edildi. İlk belirlemelere göre, binada oturan 4 kişi yıkım sırasında evde değildi. Komşu binalarda hasar tespit çalışmaları sürüyor. Maltepe Belediyesi, bölgedeki 3 binanın tedbir amaçlı tahliye edildiğini açıkladı.
Kaçak Yapılaşma Türkiye'nin Gerçeği
Türkiye'de özellikle büyükşehirlerde kaçak kat ekleme, ruhsatsız yapılaşma yaygın bir sorun. İstanbul'da 2019 verilerine göre yaklaşık 1 milyon kaçak yapı bulunuyor. Uzmanlar, deprem kuşağında yer alan İstanbul için bu tür yapıların büyük risk taşıdığını vurguluyor. 1999 Gölcük depremi sonrası yapı denetim sisteminde değişiklikler yapılsa da, kaçak katların denetimi hala yetersiz.
Belediye ve Valilikten Açıklamalar
Maltepe Belediye Başkanı, "Bu acı olay, denetim eksikliğinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gösterdi. İlçemizdeki tüm yapıları gözden geçireceğiz, kaçak yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. İstanbul Valiliği ise konuyla ilgili idari soruşturma başlatıldığını bildirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Uzman Görüşü: Statik Hesaplar Alt Üst Oluyor
İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri, kaçak kat eklemenin binanın taşıma kapasitesini aştığını belirtiyor. "Her kat, binaya ek yük getirir. 3 kat eklenmesi, deprem performansını ciddi şekilde düşürür. Bu tür yapılar, küçük bir sarsıntıda bile yıkılabilir" diyen uzmanlar, vatandaşları oturdukları binanın ruhsat durumunu kontrol etmeye çağırıyor.
Olay, İstanbul'un deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Kentsel dönüşümün hızlandırılması ve denetimlerin sıkılaştırılması gerektiği yönünde çağrılar var. Ancak yıkılan binanın hikayesi, dönüşümün ne kadar acil olduğunu gösteriyor. Kaçak yapıların affedilmesi yerine, yıkılması ve yerine güvenli binaların yapılması için kararlılık şart. Cevizli'deki olay, bu konuda bir uyarı niteliğinde.