Edremit Kitap Fuarı'nda düzenlenen “Yerelden İktidara” panelinde, görevinden uzaklaştırılan eski Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in konuşmasına, ünlü jeolog Prof. Dr. Celal Şengör'den sert bir müdahale geldi. Şengör, konuşma süresinin dolduğunu belirtmek için sahneye çıkarak Özer'in yanına gitti ve kolundan tutarak uyarıda bulundu. Yaşananlar, fuar katılımcılarının cep telefonu kameralarına saniye saniye yansıdı.
Panelde gerilim anları
Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarının en çok ilgi gören etkinliklerinden biri olan “Yerelden İktidara” paneli, moderatörlüğünü gazeteci İsmail Saymaz'ın yaptığı oturumda başladı. Panele konuşmacı olarak katılan Ahmet Özer'in konuşması, salondaki yoğun ilgi nedeniyle uzayınca Celal Şengör yerinden kalktı. Şengör, sahneye yürüyerek Özer'in yanına gitti ve kulağına bir şeyler fısıldadı. Ardından Özer'in kolundan tutarak konuşmasını sonlandırmasını istedi. Özer'in şaşkınlıkla geri çekildiği anlarda salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Şengör'ün müdahalesi sonrası Özer, konuşmasını tamamlayamadan yerine oturdu.
Şengör'den açıklama
Yaşananların ardından kürsüye geçen Celal Şengör, yaptığı açıklamada, “Konuşma süresi dolmuştu, protokol gereği müdahale etmek zorundaydım. Kimseye saygısızlık yapmak istemedim. Ancak panelin akışını bozmamak adına bu uyarıyı yapmak gerekti” ifadelerini kullandı. Şengör'ün bu açıklaması salonda alkışlarla karşılanırken, Ahmet Özer ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Panelin moderatörü İsmail Saymaz ise yaşananları “Küçük bir aksaklık, konuşmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz” sözleriyle geçiştirdi.
Ahmet Özer kimdir?
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, 2019 yerel seçimlerinde CHP'den seçilerek göreve başlamış, ancak geçtiğimiz aylarda görevinden uzaklaştırılmıştı. Özer, hakkındaki iddialara ilişkin yaptığı açıklamalarda, “Hukuki süreç tamamlanana kadar görevime dönmek için mücadele edeceğim” demişti. Özer'in katıldığı panelde, yerel yönetimlerin merkezi hükümetle ilişkileri ve belediyelerin bağımsızlığı gibi konular ele alındı. Panelde ayrıca Edremit Belediye Başkanı ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de söz aldı.
Fuara yoğun ilgi
Edremit Kitap Fuarı, bu yıl birçok yazarın katılımıyla büyük ilgi gördü. Fuar kapsamında düzenlenen söyleşi ve imza günlerine vatandaşların yanı sıra öğrenciler de yoğun katılım gösterdi. Celal Şengör'ün de aralarında bulunduğu birçok akademisyen ve yazar, okurlarıyla buluştu. Yaşanan süre tartışması ise fuarın en çok konuşulan anlarından biri oldu. Sosyal medyada kısa sürede yayılan görüntüler, kullanıcılar tarafından tartışma konusu yapıldı. Kimileri Şengör'ün müdahalesini “hocalık” olarak değerlendirirken, kimileri de Özer'e yapılan saygısızlık olarak yorumladı.
Etik ve protokol tartışması
Bu tür etkinliklerde konuşma sürelerinin belirlenmiş olması, programın aksamaması için önem taşıyor. Ancak bir konuşmacının süresini doldurduğunda uyarılması genellikle moderatör veya görevliler aracılığıyla yapılıyor. Bu olayda Şengör'ün bizzat müdahalesi, protokol kurallarına ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi. Akademik çevrelerde, bir davetli konuşmacının başka bir konuşmacıyı uyarmasının etik olmadığı yönünde yorumlar yapılırken, bazı isimler ise Şengör'ün bu davranışını “hakkaniyetli” bulduğunu ifade etti.
Sonuç olarak, Edremit Kitap Fuarı'nda yaşanan bu olay, kitap fuarlarının yanı sıra panel ve söyleşi organizasyonlarında konuşma sürelerinin daha dikkatli yönetilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Organizasyon komitesinin ilerleyen günlerde bu konuda bir açıklama yapması bekleniyor. Yaşananların, Türkiye'de akademisyenler arasındaki diyalog ve etkinlik protokollerine dair geniş bir tartışma başlatması öngörülüyor.