Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde etkili olan sağanak yağışlar, çeltik hasadını olumsuz etkiledi. Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olan bölgede, aşırı yağışlar nedeniyle tarlalar ağırlaştı, traktörler çamura saplandı ve hasat takvimi şaştı. Çiftçiler, mahsullerini tarladan kaldırmakta güçlük çekerken, üretim kaybı endişesi yaşıyor.
Yağışlar hasadı vurdu
Kızılırmak Ziraat Odası Başkanı Ali Doğan, yaptığı açıklamada, bu yıl ekim sezonunun da geciktiğini belirterek, "Yağışlar nedeniyle tarlalara giremiyoruz. Traktörler batıyor, çeltik su içinde kaldı. Hasat dönemi uzadı, verim düşecek endişesi var" dedi. İlçede yaklaşık 50 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılıyor ve yıllık üretim 30 bin ton civarında. Ancak bu yıl yağışlar, normalin iki katına çıktı. Metrekareye düşen yağış miktarı 300 milimetreyi aştı.
Çiftçiler zor durumda
Kızılırmaklı çiftçi Mehmet Yılmaz, "Tarlaya giremiyoruz, traktörler çamura saplanıyor. Çeltikler sararmaya başladı, toplamazsak dökülecek. Zararımız büyük olacak" diye konuştu. İlçede çeltik üreticileri, yağışların durmasını beklerken, hava sıcaklıklarının da düşmesi endişeleri artırıyor. Uzmanlar, önümüzdeki günlerde yağış beklenmediğini ancak toprağın kurumasının zaman alacağını belirtiyor.
Ekonomik etkiler
Çeltik, bölge ekonomisi için kritik öneme sahip. Kızılırmak'ta üretilen çeltik Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Hasadın gecikmesi, fiyatları da etkileyebilir. Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, yağışların ardından mantar hastalıkları riskine karşı çiftçileri uyarıyor. İlaçlama yapılamayan tarlalarda ürün kaybının daha da artabileceği ifade ediliyor.
Çankırı genelinde çeltik üretimi yılda 40 bin tonu buluyor. Kızılırmak ilçesi bu üretimin büyük kısmını karşılıyor. Yağışların hasada vurduğu darbe, ilçe ekonomisini de olumsuz etkileyecek.