Samsun'un Canik ilçesinde yaklaşık 40 metre derinlikten metan gazı çıkışı tespit edilmesi, çevrede büyük endişeye yol açtı. Olayın ardından bölge, AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından güvenlik çemberine alındı. Ekipler, olası bir patlama veya zehirlenme riskine karşı 24 saat dönüşümlü nöbet tutuyor. Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, gazın çıktığı alanın deniz doldurularak oluşturulduğunu belirterek, organik maddelerin çürümesi sonucu metan oluştuğunu ifade etti.
Metan Gazı Nasıl Ortaya Çıktı?
İlk belirtiler, bölgede yaşayan vatandaşların toprakta kabarcıklar ve koku fark etmesiyle ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde, gazın yaklaşık 40 metre derinlikten yüzeye çıktığı belirlendi. Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, "Metan gazının çıktığı o bölge, deniz doldurularak yapılmıştır. Bundan dolayı o bölgede organik maddelerin çürümesi sonucu metan gazı oluşumu normaldir" dedi. Öztürk, ancak gazın sürekli ve yoğun şekilde çıkmasının dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Olay yerine sevk edilen AFAD, itfaiye ve belediye ekipleri, gazın yayıldığı alanı geniş bir güvenlik çemberi içine aldı. Bölgeye yaklaşan vatandaşlar uyarılırken, çevredeki yapılarda da gaz ölçüm cihazlarıyla sürekli kontrol yapılıyor. Ekipler, metan gazının patlama riskine karşı ateş yakılmaması ve sigara içilmemesi konusunda halkı bilgilendirdi.
Uzmanlardan Uyarılar ve Alınan Önlemler
Prof. Dr. Öztürk, metan gazının renksiz ve kokusuz olduğunu, ancak yüksek konsantrasyonlarda boğucu etki yapabileceğini belirtti. Gazın çıktığı noktada biriken metanın, kapalı alanlarda birikmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Öztürk, "Metan gazı, havadan hafif olduğu için genellikle yükselir ve açık havada dağılır. Ancak çukur bölgelerde birikerek patlama riski oluşturabilir" diye konuştu.
Bölgede yapılan ölçümlerde metan seviyesinin zaman zaman yükseldiği, zaman zaman düştüğü gözlemlendi. Ekipler, gazın çıkış noktasına yakın bölgelerde havalandırma sistemleri kurarak gazın tahliyesini sağlıyor. Ayrıca, bölgede yeni yapılaşma faaliyetleri geçici olarak durduruldu.
Bölge Sakinleri Endişeli
Canik ilçesinde yaşayan vatandaşlar, metan gazı çıkışının endişe verici olduğunu belirterek yetkililerden kalıcı çözüm talep ediyor. Mahalle sakinlerinden Ayşe K., "Sürekli bir koku var ve topraktan gaz çıktığını görüyoruz. Çocuklarımız için korkuyoruz. Yetkililer önlem alıyor ama ne kadar sürecek bilmiyoruz" dedi. Bir başka vatandaş ise gazın çıktığı alanın daha önce deniz olduğunu ve dolgu yapıldığını hatırlatarak, "Bu tür olayların önceden tespit edilmesi gerekirdi" ifadelerini kullandı.
Yetkililer, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini, ekiplerin durumu kontrol altında tuttuğunu açıkladı. Bölgede 24 saat esasına göre nöbet tutan ekipler, gaz seviyesini sürekli ölçüyor ve olası bir olumsuzluğa karşı hazır bekliyor.
Metan Gazı Nedir, Neden Oluşur?
Metan gazı (CH4), organik maddelerin oksijensiz ortamda çürümesi sonucu oluşan renksiz, kokusuz bir gazdır. Bataklıklar, çöp depolama alanları, kömür madenleri ve deniz dolgu alanları metan gazının yaygın olarak görüldüğü yerlerdir. Deniz dolgu alanlarında, deniz altındaki organik maddeler zamanla çürüyerek metan gazı üretir. Bu gaz, zeminin altında birikerek yüzeye çıkabilir. Metan, sera gazı olarak da bilinir ve küresel ısınmaya etkisi yüksektir. Ancak asıl tehlike, kapalı ortamlarda birikerek patlayıcı hale gelmesidir. Bu nedenle metan tespit edilen alanlarda havalandırma ve gaz tahliye sistemleri kritik önem taşır.
Yetkililerden Açıklama Bekleniyor
Olayla ilgili olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak bölgede incelemelerin sürdüğü ve konunun yakından takip edildiği öğrenildi. Uzmanlar, metan gazı çıkışının doğal bir süreç olabileceğini, ancak yapılaşma öncesi zemin etütlerinin daha detaylı yapılması gerektiğini vurguluyor.
Canik'teki bu olay, deniz dolgu alanlarında yapılaşmanın risklerini bir kez daha gündeme getirdi. Benzer durumların önüne geçmek için düzenli gaz ölçümleri ve zemin iyileştirme çalışmalarının yapılması öneriliyor. Bölge sakinleri, yetkililerin kalıcı bir çözüm bulmasını ve gazın tamamen tahliye edilmesini bekliyor.