Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, yangın sezonu öncesinde alınan tedbirleri açıkladı. Bölge sınırları içinde geçen yıl 155 orman yangınına müdahale edildiğini belirten Demirci, bu yıl yangın riskine karşı erken uyarı sistemleri, hava ve kara ekipleriyle sahada yoğun bir hazırlık yapıldığını söyledi. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklık ve kuraklık nedeniyle yangınlara karşı 7/24 nöbet tutuluyor.
Alınan tedbirler ve ekipman desteği
Demirci, bu yıl yangın sezonuna 3 helikopter, 2 uçak, 20 arazöz, 5 dozer ve 100'den fazla yangın işçisi ile girildiğini belirtti. Ayrıca orman içi yollarda bakım çalışmaları yapıldığı, su tanklarının doldurulduğu ve yangın gözetleme kulelerinin yenilendiği aktarıldı. Vatandaşların anız yakmaması ve piknik ateşine dikkat etmesi konusunda uyarılar yapılıyor.
2025 hedefleri ve afet yönetimi
Bölge müdürü, yangın sayısını azaltmak için eğitim ve farkındalık çalışmalarına ağırlık verildiğini kaydetti. Orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Demirci, bu nedenle vatandaşların duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda AFAD ve yerel yönetimlerle koordineli bir afet yönetim planı yürütülüyor. Çanakkale'nin zengin biyolojik çeşitliliğine sahip orman alanları, yangınlara karşı korunmaya çalışılıyor.
Bölgesel risk değerlendirmesi
Çanakkale'nin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü, yangınlara karşı hassas bir bölge oluşturuyor. Özellikle Kazdağları ve Gelibolu Yarımadası gibi alanlar yüksek risk taşıyor. Meteorolojik veriler ışığında erken uyarı sistemi ile kırmızı alarm verilen günlerde ekiplerin sayısı artırılıyor. Geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarda 150 hektar ormanlık alan zarar görmüştü. Bu yıl hedef, yangın sayısını en aza indirerek doğal mirası korumak.