Çanakkale Boğazı'nda seyir halindeyken makine arızası geçiren 142 metre uzunluğundaki genel kargo gemisi, çevre güvenliği açısından risk oluşturmaması için hızla müdahale edilerek yedeklenip Karanlık Liman Demir Sahası'na demirletildi. Olay, deniz trafiğinde kısa süreli aksamalara neden olurken, gemi ve mürettebatın durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Olay Anı ve Müdahale Süreci
Edinilen bilgilere göre, genel kargo gemisi Çanakkale Boğazı'nın kuzey-güney yönlü geçişi sırasında makine dairesinde arıza meydana geldi. Geminin manevra kabiliyetini kaybetmesi üzerine, bölgedeki deniz trafiğinin yoğunluğu dikkate alınarak derhal Çanakkale Boğazı Deniz Trafik Düzeni Hizmetleri devreye girdi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörler, gemiye ulaşarak emniyetli bir şekilde yedekleme işlemi gerçekleştirdi. Arızalı gemi, Karanlık Liman Demir Sahası'na çekilerek demirletildi. Yetkililer, gemi trafiğinin yeniden normal akışına döndüğünü ve olayda can veya mal kaybının yaşanmadığını doğruladı.
Gemi ve Mürettebat Durumu
142 metre uzunluğundaki genel kargo gemisinin, arıza nedeniyle yükünün ve mürettebatının güvende olduğu belirtildi. Geminin Türk bayraklı olup olmadığına dair kesin bilgi verilmezken, acil durum ekiplerinin gemiye intikal ederek gerekli incelemeleri başlattığı ve arızanın boyutunun tespiti için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Bölgede olumsuz bir hava koşulunun bulunmaması, kurtarma operasyonunun sorunsuz tamamlanmasında etkili oldu.
Çanakkale Boğazı'nda Deniz Trafiği
Çanakkale Boğazı, dünyanın en işlek su yollarından biri olması nedeniyle gemi arızaları zaman zaman yaşanabiliyor. Bu tür durumlarda uygulanan acil durum protokolleri sayesinde olası felaketlerin önüne geçiliyor. Son olarak geçtiğimiz aylarda da benzer bir makine arızası nedeniyle bir gemi yedeklenerek emniyete alınmıştı. Uzmanlar, boğaz geçişlerinde artan gemi trafiğine dikkat çekerek, teknik bakım ve kontrollerin düzenli yapılmasının bu tür arızaları azaltabileceğini vurguluyor. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilileri, gemi arızası sonrası deniz trafiğinin kontrollü bir şekilde sürdürüldüğünü, herhangi bir aksaklığın yaşanmadığını ifade etti.