Büyükçekmece Adliyesi adli emanet bürosundan 25 kilogram altın ve 50 kilogram gümüş çalarak Gürcistan'a kaçan çetenin kilit isimleri Muhammed Efe ve Muhammed Seferoğulları, Batum'da serbest bırakılmalarının ardından 12 Haziran'da Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçerek polise teslim oldu. İki zanlı, Artvin'deki işlemlerinin ardından İstanbul'a getirildi.
Olayın geçmişi ve yakalama süreci
Geçtiğimiz haftalarda Büyükçekmece Adliyesi'nde meydana gelen soygun, güvenlik kameralarına saniye saniye yansımıştı. Şüphelilerin, adliye binasına girmek için kimlik kartı kullandığı ve emanet bürosundaki kasaları yaklaşık 20 dakikada boşalttığı belirlenmişti. Olayın ardından harekete geçen polis ekipleri, zanlıların Gürcistan'a kaçtığını tespit etti. Gürcistan makamlarıyla yapılan iş birliği sonucunda Muhammed Efe ve Muhammed Seferoğulları Batum'da yakalandı ancak kısa süre sonra serbest bırakıldı. Bunun üzerine iki şüpheli, 12 Haziran'da Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaparak teslim oldu. Artvin Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan zanlılar, daha sonra İstanbul'a sevk edildi.
Soygunun detayları ve soruşturma
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, olayın planlı bir şekilde gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Zanlıların adliye çalışanlarının mesai saatlerini ve güvenlik zafiyetlerini takip ettiği, soygun gecesi nöbetçi olmayan bir zamanı tercih ettiği belirlendi. Emanet bürosundaki altın ve gümüşlerin, bir davanın delil niteliği taşıdığı ve toplam değerinin yaklaşık 30 milyon TL olduğu öğrenildi. Polis ekipleri, çalınan altın ve gümüşlerin büyük bölümünün Gürcistan'da bir kuyumcuya satıldığını tespit etti. Şu ana kadar 22 kilogram altın ve 45 kilogram gümüşe el konulurken, paraya çevrilen kısmın izini sürme çalışmaları sürüyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan diğer iki şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Adliyede bulunan güvenlik kameralarının bazı bölümlerinin çalışmaması, güvenlik açığını tartışmaya açtı. Adalet Bakanlığı, olay sonrasında tüm adliyelerde güvenlik tedbirlerinin gözden geçirilmesi talimatını verdi. Büyükçekmece Adliyesi'ndeki emanet bürosunun kilit sistemleri yenilenirken, nöbetçi sayısı artırıldı. Olayla ilgili yargı süreci devam ederken, kamuoyunun dikkati adliye güvenliği ve delil koruma yöntemlerine çevrildi. Bu tür olayların yaşanmaması için kapsamlı bir reform ihtiyacı gündeme geldi. Henüz yargılanma aşamasında olan zanlıların, adli kontrol şartıyla serbest bırakılma olasılığı tartışma yaratıyor. Toplumun adalete güveni açısından sürecin titizlikle yönetilmesi gerekiyor.