Bursa'nın Osmangazi ilçesi ve İzmir'in Dikili ilçesinde bugün öğle saatlerinde başlayan orman yangınlarına itfaiye ve Orman Genel Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. Bursa'da Osmangazi ilçesi Kirazlı bölgesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. İzmir Dikili'de ise Çandarlı Körfezi yakınlarındaki makilik alanda başlayan yangın, yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle tedirginlik yarattı. Her iki bölgede de alevlere müdahale için çok sayıda arazöz, iş makinesi ve helikopter sevk edildi.
Bursa Osmangazi'deki yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor
Bursa'nın Osmangazi ilçesinde çıkan orman yangınına 5 uçak, 8 helikopter, 30 arazöz ve yaklaşık 200 personel ile müdahale ediliyor. Ekipler, özellikle yerleşim yerlerine yakın bölgelerde yoğunlaşan alevleri kontrol altına almak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bölgedeki bazı köy yolları güvenlik amacıyla trafiğe kapatılırken, vatandaşların tedbirli olması konusunda uyarılar yapılıyor. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlatıldı.
İzmir Dikili'de alevler yerleşim yerlerine yaklaştı
İzmir'in Dikili ilçesinde çıkan orman yangınında da durum kritik. Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevler, ilçeye bağlı Bademli ve Çandarlı mahallelerine yaklaştı. Ekipler, yangının yerleşim alanlarına sıçramaması için yoğun çaba harcıyor. Bölgeye 3 uçak, 5 helikopter, 25 arazöz ve 150 personel sevk edildi. Dikili Kaymakamlığı, olası tahliye durumuna karşı hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. Yangına müdahale çalışmalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de destek veriyor.
Yetkililerden vatandaşlara uyarı
Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, her iki bölgede de yangın söndürme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, vatandaşların yangın bölgelerine yaklaşmamalarını ve yetkililerin talimatlarına uymalarını istedi. Ayrıca, ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, anız yakılmaması ve sigara izmaritlerinin söndürülmeden atılmaması konusunda uyarılarda bulunuldu.
Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele
Türkiye, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle orman yangınlarıyla sık sık karşı karşıya kalıyor. 2021 yılında başta Antalya, Muğla ve İzmir olmak üzere birçok ilde yaşanan büyük orman yangınları, ülke genelinde yangınla mücadele kapasitesinin artırılması gerekliliğini ortaya koymuştu. O tarihten bu yana Orman Genel Müdürlüğü tarafından yeni yangın söndürme uçakları ve helikopterler filosu oluşturulurken, erken uyarı sistemleri ve eğitimli personel sayısı da artırıldı. Ancak iklim değişikliğinin etkisiyle yangın sezonunun uzadığı ve daha sıkı önlemler alınması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Bursa ve İzmir'deki yangınlarla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.