Bursa’nın Mudanya ilçesinde, evinde biriktirdiği çöpler nedeniyle mahsur kalan 70 yaşındaki Mehmet Sedat G., sağlık ekiplerinin müdahalesiyle hastaneye kaldırıldı. Belediye ekiplerinin dairesinde yaptığı temizlikte 7 ton çöp çıkarıldı. Olay, çevre ve sağlık açısından büyük risk oluşturan istifçilik (hoarding) vakalarının bir örneği olarak dikkat çekiyor.
Yardım Çağrısı ve Kurtarma
Mehmet Sedat G., biriktirdiği çöplerin evini doldurması nedeniyle hareket edemez hale gelince komşuları durumu fark etti. Komşuların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine geldi. İtfaiye, polis ve belediye ekiplerinin ortak çalışmasıyla yaşlı adam evden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
7 Ton Çöp ve Temizlik Çalışması
Mudanya Belediyesi ekipleri, dairenin boşaltılması için çalışma başlattı. Yaklaşık 7 ton çöp, evden tek tek çıkarıldı. Çöplerin arasında eski gazeteler, plastik atıklar, giysiler ve yiyecek artıkları bulundu. Temizlik çalışması saatler sürdü. Ekipler, evin dezenfekte edilmesi için ilaçlama da yaptı.
İstifçilik ve Riskleri
İstifçilik (hoarding), kişinin eşyalarını atamaması ve aşırı biriktirmesi olarak tanımlanan psikolojik bir rahatsızlıktır. Uzmanlar, bu tür vakaların hem birey hem de çevre için ciddi riskler taşıdığını belirtiyor. Birikmiş atıklar yangın, haşere üremesi ve solunum yolu hastalıklarına neden olabiliyor. Türkiye'de benzer olaylar zaman zaman gündeme geliyor. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde de evlerinde tonlarca çöp biriktiren kişilere rastlanıyor.
Mehmet Sedat G.'nin tedavisinin ardından sosyal hizmetler tarafından takip edileceği bildirildi. Belediye yetkilileri, benzer durumdaki vatandaşların ihbar edilmesi halinde gerekli müdahalenin yapılacağını duyurdu.