Bursa'nın Kestel ve Yıldırım ilçelerinde öğle saatlerinde üç farklı noktada orman yangını başladı. Kısa sürede büyüyen alevler, çevredeki yerleşim yerlerini tehdit ederken, bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve arazöz sevk edildi. Yangın söndürme çalışmalarına havadan uçak ve helikopterler de katılıyor. Yetkililer, rüzgarın etkisiyle yangının yayılma riskine karşı tedbirlerin artırıldığını bildirdi.
Yangınlar Nerede Çıktı?
Edinilen bilgilere göre, ilk ihbar Kestel ilçesine bağlı kırsal bir bölgeden geldi. Ardından Yıldırım ilçesinin kırsal mahallelerinde iki ayrı noktada daha yangın çıktığı ihbarı yapıldı. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, itfaiye ve jandarma sevk edildi. Alevler, yerleşim alanlarına yaklaşmadan kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Özellikle rüzgarın yön değiştirmesi, ekiplerin işini zorlaştırıyor.
Havadan Müdahale Sürüyor
Yangınlara müdahale için bölgeye 2 uçak ve 3 helikopter yönlendirildi. Havadan yapılan su atışları, alevlerin büyümesini engellemeye çalışıyor. Karada ise 20 arazöz ve 5 su ikmal aracı görev yapıyor. Ayrıca çevre ilçelerden de destek ekipler talep edildi. Ekipler, gece boyunca yangınların kontrol altına alınması için çalışmalarını sürdürecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de orman ekiplerine destek veriyor. Yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemezken, yetkililer bölgede soğutma çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Vatandaşlar, dumanların yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmaları ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları konusunda uyarıldı.
Yetkililerden Açıklama
Orman Bölge Müdürü yaptığı açıklamada, yangınların kontrol altına alınması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtti. Müdür, "Şu anda üç noktada da ekiplerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Rüzgarın hızı zaman zaman artıyor ama ekiplerimiz yangını söndürmek için büyük çaba sarf ediyor. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma yok." dedi. Bölgede yaşayan vatandaşlar ise korku dolu anlar yaşadıklarını ifade etti.
Yangınlar, Türkiye'nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Bursa'da da yaz aylarında sıkça yaşanan orman yangınlarına bir yenisini ekledi. Uzmanlar, iklim değişikliği ve kuraklığın yangın riskini artırdığına dikkat çekiyor. Bursa'da daha önce de benzer yangınlar meydana gelmiş, ancak ekiplerin hızlı müdahalesiyle büyümeden söndürülmüştü.
Bölgede Hayat Etkileniyor
Yangın nedeniyle bazı köy yolları ulaşıma kapatılırken, tedbir amaçlı olarak birkaç mahallede yaşayanlar tahliye edilmeye başlandı. Ekipler, alevlerin yaklaştığı evleri korumak için şeritler oluşturuyor. Havadan yapılan uyarılarla da vatandaşların bölgeden uzak durması sağlanıyor. Yangın söndürme çalışmaları devam ederken, çevre illerden de yardım istenmesi ihtimali üzerinde duruluyor.
Bursa'da çıkan orman yangınları, bölge halkını tedirgin etti. Özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ve kuraklık, yangın tehlikesini beraberinde getiriyor. Yetkililer, vatandaşları ormanlık alanlarda ateş yakmamaları ve olası bir yangın durumunda hemen 112'yi aramaları konusunda uyarıyor.
Yangınların kontrol altına alınabilmesi için ekiplerin yoğun çabası sürüyor. Bölgede rüzgarın etkisini sürdürmesi, alevlerin yayılma riskini artırdığı için yetkililer teyakkuza geçmiş durumda. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.