İzmir'in Buca ilçesinde belediye ile ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda CHP'li Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ve eski belediye başkanı Erhan Kılıç'ın da aralarında olduğu 53 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, belediyedeki ihale süreçlerinde usulsüzlük ve rüşvet iddiaları üzerine harekete geçildi.
Operasyonun detayları
İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde Buca Belediyesi başta olmak üzere İzmir, Ankara, İstanbul, Manisa, Aydın ve Denizli'de belirlenen adreslere baskın düzenledi. Polis ekiplerinin belediye binasında arama yaptığı, dijital materyallere el konulduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve bazı özel sektör temsilcileri de bulunuyor. Şüphelilerin, imar planı değişiklikleri ve ihale süreçlerinde usulsüzlük yaparak kamu zararına yol açtıkları iddia ediliyor.
Başkan Duman ve Kılıç hakkındaki iddialar
Görkem Duman, 2024 yerel seçimlerinde CHP'den Buca Belediye Başkanı seçilmişti. Daha önce de belediye başkan yardımcılığı görevini yürütmüştü. Soruşturma kapsamında Duman'ın, belediye ihalelerinde belirli firmalara ayrıcalık tanıdığı ve karşılığında rüşvet aldığı ileri sürülüyor. Erhan Kılıç ise 2019-2024 döneminde belediye başkanlığı yapmış, geçmişte de benzer iddialarla gündeme gelmişti. İddiaya göre Kılıç döneminde de usulsüzlükler yaşandı. Gözaltı işlemleri sonrası şüphelilerin emniyetteki sorguları devam ediyor.
Bağlam ve değerlendirme
Buca, İzmir'in en büyük ilçelerinden biri ve nüfusu 500 bine yaklaşıyor. Belediye bütçesinin milyarlarca lira olduğu düşünüldüğünde, olası bir yolsuzluğun boyutları da merak konusu. Bu operasyon, yerel yönetimlerde şeffaflık ve hesap verme sorumluluğunun önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Soruşturmanın kamuoyunda güven tazelemesi ve benzer iddiaların önüne geçilmesi açısından kritik olduğu değerlendiriliyor. Gelişmelerin, siyasi partiler arasında da yankı uyandırması bekleniyor.