İzmir'in Buca ilçesinde belediyeye yönelik yürütülen geniş çaplı rüşvet soruşturmasında, Belediye Başkanı Görkem Duman ve eski Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 42 kişi tutuklandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, şüphelilerin rüşvet karşılığında imar planı değişiklikleri yaptığı ve usulsüz ihale düzenlediği iddia ediliyor. Mahkeme, soruşturma kapsamında rüşvetle edinildiği tespit edilen taşınmaz ve taşınır mallara tedbir konulmasına karar verdi.
Soruşturma nasıl başladı?
Soruşturma, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün uzun süreli teknik takibi sonucu başlatıldı. Polis ekipleri, Buca Belediyesi'nde bazı üst düzey yetkililerin, müteahhitlerden rüşvet alarak imar planlarını değiştirdiği ve belediye ihalelerine torpil yaptığı yönünde ihbarlar almıştı. Bunun üzerine başlatılan operasyonda, belediye binası ve şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda çok sayıda doküman ve dijital veriye el konuldu.
Tutuklanan isimler ve suçlamalar
Tutuklanan 42 kişi arasında mevcut belediye başkanı Görkem Duman'ın yanı sıra, eski başkan Erhan Kılıç, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve bazı müteahhitler bulunuyor. Şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında 'rüşvet almak', 'rüşvet vermek', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'zimmet' yer alıyor. Soruşturma dosyasında, rüşvet karşılığında imar planı değişikliklerinin yapıldığı, bazı müteahhitlerin belediye ihalelerine usulsüz olarak girdiği ve elde edilen kazancın aklandığı iddiaları yer alıyor.
Mal varlığına tedbir
İzmir Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma kapsamında şüphelilere ait olduğu belirlenen 15 arsa, 10 daire, 7 iş yeri ve 4 lüks araca tedbir konulmasına hükmetti. Ayrıca, banka hesaplarına da bloke konulan şüphelilerin, rüşvetle edindikleri iddia edilen mal varlıklarının müsaderesi için hazırlık yapılıyor. Tedbir kararının, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında genişletilebileceği belirtiliyor.
Bağlam ve değerlendirme
Buca'daki bu soruşturma, Türkiye'de belediyelerdeki yolsuzluk iddialarının gündemde olduğu bir dönemde patlak verdi. Son yıllarda benzer şekilde İstanbul, Ankara ve Adana gibi büyükşehirlerde de belediyelere yönelik yolsuzluk operasyonları düzenlenmişti. Buca soruşturması, özellikle imar planı değişiklikleri ve ihale usulsüzlükleri konusunda belediyelerdeki denetim eksikliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, bu tür yolsuzlukların önlenmesi için belediye gelirlerinin şeffaf bir şekilde yönetilmesi ve bağımsız denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Öte yandan, tutuklamaların siyasi bir operasyon mu yoksa hukuki bir soruşturma mı olduğu tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ancak dosyadaki delillerin gücü, soruşturmanın hukuki boyutunu ağır kılıyor.