Karadeniz'de av yasağının kalkmasının ardından Bolu'da balık tezgahları şenlendi. Palamut bolluğu yaşanıyor ve tanesi 125 TL'den satılıyor. Esnaf da vatandaş da bu durumdan memnun.
Av Yasağı Kalktı, Tezgahlar Doldu
1 Eylül itibarıyla Karadeniz'de av yasağının sona ermesiyle balıkçılar denize açıldı. Bolu'da da balık tezgahları palamut, hamsi ve istavrit gibi balık türleriyle doldu. Özellikle palamut bolluğu dikkat çekiyor. Tezgahlarda tanesi 125 TL'den satılan palamut, vatandaşların ilgisini çekiyor.
Balıkçı esnafı, sezonun bereketli geçtiğini belirterek, "Geçen yıla göre palamut daha bol. Fiyatlar da makul. Vatandaş da alıyor, biz de satıyoruz. Tezgahlarımız şenlendi." dedi.
Vatandaşın Yüzü Gülüyor
Balık fiyatlarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar da balık alımına yöneldi. Palamudun yanı sıra hamsi ve istavrit de tezgahlarda yerini aldı. Vatandaşlar, "Balık fiyatları geçen yıla göre daha uygun. Palamut 125 TL, hamsi ise 50 TL. Ailecek balık yiyoruz." diye konuştu.
Uzmanlar, balık tüketiminin sağlık açısından önemine vurgu yaparak, haftada en az iki kez balık tüketilmesini öneriyor. Balık, omega-3 yağ asitleri açısından zengin olup kalp sağlığını koruyor.
Balık Fiyatları Ne Durumda?
Bolu'da balık fiyatları şu şekilde:
- Palamut: 125 TL/adet
- Hamsi: 50 TL/kg
- İstavrit: 60 TL/kg
- Mezgit: 80 TL/kg
- Levrek: 100 TL/kg
- Çipura: 100 TL/kg
Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşmesi bekleniyor. Balıkçılar, av sezonunun bereketli geçmesi halinde fiyatların daha da uygun olacağını belirtiyor.
Balıkçılık Sektörü Canlandı
Av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılık sektörü canlandı. Balıkçılar, aylardır süren yasağın ardından denize açılmanın mutluluğunu yaşıyor. Bolu'da balıkçılık yapan esnaf, "Yasak boyunca zor günler geçirdik. Şimdi yüzümüz gülüyor. Allah bereket versin." ifadelerini kullandı.
Balık halinde de hareketlilik arttı. Hal esnafı, "Sabahın erken saatlerinde tezgahlar doluyor. Vatandaşın ilgisi yoğun. Bu da bizleri sevindiriyor." dedi.
Balık Tüketiminin Önemi
Balık, protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağı. Özellikle omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor, beyin fonksiyonlarını destekliyor. Uzmanlar, haftada en az iki kez balık tüketilmesini öneriyor.
Bolu'da balık tezgahlarının şenlenmesi, hem esnafın hem de vatandaşın yüzünü güldürdü. Av sezonunun bereketli geçmesi, balık fiyatlarının düşmesi ve vatandaşın balığa olan ilgisinin artması, sektörün geleceği açısından umut verici.
Sonuç ve Değerlendirme
Karadeniz'de av yasağının kalkmasıyla birlikte balık bolluğu yaşanıyor. Bolu'da tezgahlar palamut, hamsi ve istavrit ile doldu. Palamudun tanesi 125 TL'den satılıyor. Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşmesi bekleniyor. Balık tüketimi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Bu gelişmeler, hem balıkçı esnafını hem de vatandaşı memnun ediyor. Önümüzdeki günlerde balık fiyatlarının daha da düşmesi ve tezgahların daha da şenlenmesi bekleniyor.