Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde, fotoğraf çekmek isterken dengesini kaybederek Fırat Nehri'ne düşen 45 yaşındaki Havva Çelik, boğularak hayatını kaybetti. Olay, ilçeye bağlı Ayran Mahallesi yakınlarındaki mesire alanında öğle saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ailesiyle birlikte piknik yapmaya gelen Çelik, nehir kenarında fotoğraf çekmek istediği sırada ayağı kaydı ve suya düştü. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Kurtarma Çalışmaları ve Olayın Ardından
İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, akıntıya kapılan kadını kurtarmak için hemen çalışma başlattı. Çevredeki balıkçılar ve vatandaşlar da seferber oldu. Ancak akıntının güçlü olması nedeniyle Çelik kısa sürede gözden kayboldu. Bölgeye ulaşan dalgıç polisler, yaklaşık bir saat süren aramanın ardından Çelik'in cesedine ulaştı. Çelik'in cenazesi, yapılan incelemenin ardından Birecik Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Havva Çelik'in eşi ve iki çocuğuyla birlikte pikniğe geldikleri öğrenildi. Ailenin acı haberi almasıyla birlikte bölgede üzüntü hakim oldu. Çelik'in cenazesi, otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından memleketi olan Adıyaman'ın Kahta ilçesinde toprağa verilecek.
Fırat Nehri'ndeki Boğulma Vakaları
Birecik ve çevresindeki Fırat Nehri, özellikle yaz aylarında serinlemek veya fotoğraf çekmek isteyenlerin sıkça tercih ettiği bir bölge. Ancak nehrin bazı bölgelerinde akıntının hızlı olması ve suyun derinliğinin değişkenlik göstermesi, boğulma vakalarına yol açabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda da benzer olaylar yaşanmış, yetkililer vatandaşları özellikle güvenlik önlemi alınmamış alanlarda suya girmemeleri konusunda uyarmıştı.
Birecik Kaymakamlığı, olayın ardından yaptığı açıklamada, vatandaşların nehir kenarında dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Açıklamada, "Fırat Nehri'nin akıntısı aldatıcı olabilir. Kıyıda görünüşte sakin olan su, bir anda derinleşebilir ve akıntıya kapılmanıza neden olabilir. Özellikle çocuklar ve yüzme bilmeyenlerin nehir kenarına yaklaşmamaları önemlidir" denildi.
Olay, bölge halkı arasında üzüntüyle karşılanırken, sosyal medyada da taziye mesajları paylaşıldı. Havva Çelik'in hayatını kaybetmesi, doğa manzarası fotoğraflamak isteyenleri de bir kez daha düşündürdü. Uzmanlar, fotoğraf çekerken bile çevrenin farkında olunması ve güvenlik önlemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Yetkililerden Uyarılar
Jandarma ekipleri, benzer bir olayın yaşanmaması için bölgede önlemlerini artırdı. Özellikle hafta sonları piknik yapan vatandaşların yoğun olduğu nehir kenarlarında, ekipler devriye geziyor ve gerekli uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, suya girenlerin can yeleği giymeleri ve yalnız başlarına suya girmemeleri konusunda bilgilendirme yapılıyor.
Bu acı olay, Fırat Nehri'nin güzelliğinin yanı sıra tehlikelerini de bir kez daha gözler önüne serdi. Doğal güzelliklerin tadını çıkarırken, güvenliğin de elden bırakılmaması gerektiğini hatırlatan bir ibret vesikası oldu. Havva Çelik'e Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.