TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Bilgi Üniversitesi'nde kayyum rektöre sırt dönme protestosu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Bilgi Üniversitesi'nde kayyum rektöre sırt dönme protestosu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi mezuniyet töreninde öğrenciler, kayyum rektör Prof. Dr. M. Emin Karahan’ı sırtlarını dönerek protesto etti. Tören, 10 Temmuz 2024 tarihinde santralistanbul kampüsünde gerçekleşti. Öğrenciler, üniversite yönetimine karşı demokratik haklarını kullanarak tepkilerini gösterdi.

Protesto nasıl gelişti?

Mezuniyet töreni sırasında rektör konuşma yapmak üzere kürsüye çıktığında, salondaki öğrenciler ayağa kalkarak sırtlarını döndü. Bu eylem yaklaşık iki dakika sürdü. Bazı öğrenciler ellerinde "Kayyum istemiyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Törenin diğer bölümlerinde herhangi bir olay yaşanmazken, protesto sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Öğrencilerin tepkisi ve gerekçeleri

Öğrenciler, kayyum atamasının üniversitenin akademik özerkliğine müdahale olduğunu savunuyor. Geçtiğimiz aylarda İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne kayyum atanmasına karşı imza kampanyaları ve kitlesel eylemler düzenlenmişti. Mezuniyet törenindeki protestonun bu sürecin bir parçası olduğu belirtiliyor. Öğrenci temsilcileri, "Üniversitemizde demokratik karar alma mekanizmalarının işlemesi talebimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektörlükten açıklama

Rektörlük makamı, protestoyla ilgili yazılı bir açıklama yapmadı. Ancak kayyum rektör Prof. Dr. Karahan, daha önce yaptığı açıklamada "Bilgi Üniversitesi'nin başarısı için herkesle iş birliğine hazırız" demişti. Taşra basınında yer alan haberlere göre, rektör protestoyu "bir grup öğrencinin görüşü" olarak nitelendirdi.

Kayyum atamasının perde arkası

İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne İstanbul Valiliği tarafından 2023 yılında kayyum atanmıştı. Bu süreçte üniversite yönetiminde değişiklikler yaşanmış, bazı akademisyenler görevlerinden alınmıştı. Kayyum uygulaması, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri tarafından sık sık eleştiriliyor. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, "Üniversiteler siyasi müdahaleden uzak, özgür ve bağımsız olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Önceki eylemler ve dayanışma

Protesto, son yıllarda Türkiye'de üniversitelerde yaşanan kayyum atamalarına karşı yapılan eylemlerin bir halkası. Geçtiğimiz aylarda İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde de benzer protestolar düzenlenmişti. Öğrenciler, "Üniversiteler bizimdir, kayyum istemiyoruz" sloganıyla birleşiyor.

Bağımsız bir değerlendirme: Bilgi Üniversitesi'ndeki bu protesto, gençlerin demokratik taleplerini ifade etme biçimi olarak dikkat çekiyor. Mezuniyet töreni gibi sembolik bir etkinlikte yapılan eylem, öğrencilerin konuya verdiği önemi gösteriyor. Öte yandan, kayyum atamalarının üniversitelerin özerk yapısını zedelediği yönündeki endişeler devam ediyor. Bu olay, akademik çevrelerde ve kamuoyunda tartışma yaratmaya aday.

Etiketler:
Bilgi Üniversitesikayyumprotestoöğrenci eylemimezuniyet

İlgili Haberler

Oğuzhan Uğur gözaltında: Baba Hasan Atilla Uğur'dan ilk açıklama
Siyaset

Oğuzhan Uğur gözaltında: Baba Hasan Atilla Uğur'dan ilk açıklama

15 dk önce

Bakan Fidan'dan ABD ve İran'a müzakere çağrısı
Siyaset

Bakan Fidan'dan ABD ve İran'a müzakere çağrısı

20 dk önce

Özgür Özel'den 'Yeni Parti' sosyal medya hesabına açıklama
Siyaset

Özgür Özel'den 'Yeni Parti' sosyal medya hesabına açıklama

20 dk önce

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC’ye Destek Sürecek
Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC’ye Destek Sürecek

25 dk önce