TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Bilecik'te biçerdöver operatörü hakkında soruşturma

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Bilecik'te biçerdöver operatörü hakkında soruşturma

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını, tarım arazisinden ormanlık alana sıçrayarak büyüdü. Yangının çıkışına biçerdöverden çıkan kıvılcımların neden olduğu belirlenirken, Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili adli soruşturma başlattı. Biçerdöver operatörü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

Yangın nasıl çıktı?

Gölpazarı ilçesine bağlı Aktaş köyü yakınlarında bir tarım arazisinde hasat yapan biçerdöverin motor kısmından çıkan kıvılcımlar, kuru otları tutuşturdu. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, yaklaşık 10 hektarlık ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Bilecik Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, iki helikopter ve üç arazözle müdahale etti. Yangın yaklaşık 4 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

Adli süreç başladı

Bilecik Valiliği'nden yapılan açıklamada, yangının çıkışına neden olan biçerdöver operatörü hakkında 'taksirle yangına neden olma' suçundan soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Operatörün ifadesinin alındığı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında yangının boyutu ve maddi hasarın tespiti için bilirkişi raporu hazırlanması bekleniyor.

Uzmanlardan uyarılar

Türkiye'de her yıl yüzlerce orman yangını tarım makinelerinden çıkan kıvılcımlar nedeniyle meydana geliyor. Orman mühendisleri, hasat döneminde biçerdöver ve traktörlerin egzoz sistemlerine kıvılcım önleyici takılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca yangın mevsiminde tarım arazilerinin çevresinde 10 metre genişliğinde şerit açılması öneriliyor. Konuyla ilgili benzer davalarda emsal kararlar bulunuyor; bu tür yangınlarda operatörlerin kusur oranına göre tazminat ve hapis cezası istenebiliyor.

Bilecik'teki yangın, ormanlık alanla iç içe tarım arazilerinde alınması gereken önlemleri bir kez daha gündeme getirdi. Valilik ve belediye ekipleri, il genelinde denetimleri artıracağını açıkladı.

Etiketler:
orman yangınıBilecikGölpazarıbiçerdöversoruşturma

İlgili Haberler

Yangınların Yüzde 90'ı İnsan Kaynaklı: Uzmanlardan Sıcaklık Uyarısı
Gündem

Yangınların Yüzde 90'ı İnsan Kaynaklı: Uzmanlardan Sıcaklık Uyarısı

11 dk önce

Alanya'da site havuzunda haşema gerilimi: Yönetici tutuklandı
Gündem

Alanya'da site havuzunda haşema gerilimi: Yönetici tutuklandı

11 dk önce

Kapıkule'de 1,2 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi
Gündem

Kapıkule'de 1,2 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi

16 dk önce

İçişleri Bakanı Çiftçi: Erdoğan'la tanışma hikayemi ilk kez anlatıyorum
Gündem

İçişleri Bakanı Çiftçi: Erdoğan'la tanışma hikayemi ilk kez anlatıyorum

16 dk önce