Bilecik’te İYİ Parti öncülüğünde düzenlenen protesto yürüyüşünde, hükümetin çıkarmayı planladığı “çerçeve yasa” olarak bilinen düzenleme protesto edildi. Eyleme Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Anahtar Parti temsilcileri de destek verdi. Şehir meydanında toplanan kalabalık, sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.
Muhalefet ortak tavır aldı
Protestoda konuşan İYİ Parti Bilecik İl Başkanı, “Çerçeve yasa” adı altında sunulan düzenlemenin, yargı bağımsızlığını ve kuvvetler ayrılığını zedelediğini belirtti. Başkan, “Bu yasa, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren önemli değişiklikler içeriyor. Ancak mecliste yeterli tartışma yapılmadan, kamuoyunun görüşü alınmadan geçirilmek isteniyor. Bizler bu dayatmaya karşı çıkıyoruz.” dedi.
Eyleme katılan Zafer Partisi temsilcisi ise, “Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren bu tür düzenlemeler, tek parti iradesiyle değil, toplumsal mutabakatla yapılmalıdır. Aksi halde demokrasi yara alır.” ifadelerini kullandı. Yeniden Refah Partisi ve Anahtar Parti yetkilileri de benzer mesajlar vererek, ortak muhalefet vurgusu yaptı.
Çerçeve yasa nedir?
“Çerçeve yasa” olarak adlandırılan düzenleme, birçok farklı kanunda değişiklik öngören kapsamlı bir yasa tasarısı olarak biliniyor. Söz konusu yasa tasarısı, yargı, idari ve ceza hukuku alanlarında önemli değişiklikler içeriyor. Muhalefet partileri, bu yasanın aceleyle çıkarılmak istendiğini ve içeriği konusunda yeterli bilgilendirme yapılmadığını savunuyor. Ayrıca, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı maddeler içerdiği ve hukuk devleti ilkesini zedelediği eleştirisi yapılıyor.
Hükümet yetkilileri ise, yasanın kamu düzenini güçlendirmek ve yargı süreçlerini hızlandırmak amacıyla hazırlandığını, ayrıca toplumun tüm kesimlerinin önerilerinin dikkate alındığını belirtiyor. Ancak muhalefet partileri, bu açıklamaların inandırıcı bulmadığını ve sürecin şeffaf işlemediğini dile getiriyor.
Protestoda gergin anlar
Protesto sırasında bir grup, hükümet aleyhine sloganlar atarken, polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Zaman zaman gergin anların yaşandığı eylemde, herhangi bir olay olmadan sona erdi.
Katılımcılar, yürüyüşün ardından basın açıklaması yaparak, “Çerçeve yasa”nın geri çekilmesini ve kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. Açıklamada, “Bu yasa milletin iradesini yok saymaktadır. Bizler, hukukun üstünlüğünden yana olan herkesi mücadeleye çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Sivil toplumdan da destek
Protestoya sivil toplum kuruluşlarından da destek geldi. Bilecik’te faaliyet gösteren bazı dernek ve sendika temsilcileri, yasanın çalışma hayatını ve sosyal hakları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, eyleme katıldılar. Aynı zamanda, bazı avukatlar ve akademisyenler de demokratik haklarını kullanarak protestoda yer aldı.
Değerlendirme
“Çerçeve yasa” tartışması, Türk siyasetinde önemli bir kutuplaşma yaratmış durumda. Muhalefetin bu ortak tavrı, yasanın meclis sürecinde daha yoğun tartışılmasına yol açabilir. Öte yandan, hükümetin bu tür kapsamlı düzenlemeleri halkın katılımı olmadan yapması, sivil toplumun ve muhalefetin tepkisini artırmaktadır. Demokrasinin olmazsa olmazı olan toplumsal mutabakatın sağlanması, bu tür önemli yasal düzenlemelerin kalıcılığı açısından büyük önem taşıyor. Bilecik'teki protesto, bu bağlamda önemli bir refleks olarak değerlendirilebilir.