TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Beydağı Otel davasında bilirkişi raporu gecikti, duruşma ertelendi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Beydağı Otel davasında bilirkişi raporu gecikti, duruşma ertelendi

Malatya'da 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği Beydağı Otel ile ilgili açılan kamu davasında beklenen bilirkişi raporu mahkemeye ulaşmadı. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, raporun hazırlanması için ek süre talep edilmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 3 Kasım 2025'e erteledi. Duruşmada tutuklu yargılanan otel sahibi ve işletmecisi hazır bulunurken, müştekiler ve taraf avukatları raporun bir an önce tamamlanmasını talep etti.

Bilirkişi raporu neden gecikti?

Mahkeme, depremin ardından otelin yıkımına ilişkin teknik inceleme yapılması için görevlendirdiği bilirkişi heyetine 3 ay süre vermişti. Ancak heyet, saha çalışmalarının tamamlanmasına rağmen rapor yazım aşamasında olduklarını belirterek ek süre istedi. Mahkeme, bu talebi kabul ederek bir sonraki duruşma tarihini 3 Kasım 2025 olarak belirledi. Bilirkişi raporunun, otelin proje ve inşaat aşamasındaki kusurları, deprem yönetmeliklerine uygunluk durumunu ve yıkımın nedenlerini detaylı şekilde ortaya koyması bekleniyor.

Davanın arka planı

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Malatya'da büyük yıkıma yol açmış, Beydağı Otel de çöken yapılar arasında yer almıştı. Otelde kalan 7 kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetmiş, birçok kişi de yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında otel sahibi A.K. ve işletmeci M.S. hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan dava açılmıştı. Davanın ilk duruşması Eylül 2024'te görülmüş, sanıklar tutuklanmıştı. Müşteki avukatları, otelin deprem öncesi güçlendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve denetimlerin ihmal edildiğini öne sürüyor.

Deprem davaları ve adalet arayışı

Malatya ve çevre illerde depremde yıkılan binalarla ilgili açılan davaların birçoğu, bilirkişi raporlarının geç hazırlanması nedeniyle uzuyor. Adliyelerdeki iş yükü ve uzman eksikliği, raporların zamanında teslim edilmesini geciktiriyor. Depremzedeler ve yakınları, adaletin bir an önce tecelli etmesini isterken, sürecin uzaması tepkilere neden oluyor. Beydağı Otel davası da bu kapsamda kamuoyunun yakından takip ettiği dosyalar arasında yer alıyor.

Deprem faciasının ardından geçen 2 yıla yakın sürede, sorumluların yargı önüne çıkarılması ve mağdurların zararlarının tazmini için çaba gösteriliyor. Ancak yargı sürecinin yavaş ilerlemesi, afet sonrası hukuki mekanizmaların etkinliğinin sorgulanmasına yol açıyor. Beydağı Otel davasında 3 Kasım'da yapılacak duruşmada bilirkişi raporunun sunulmasıyla somut adımlar atılması bekleniyor.

Etiketler:
Beydağı Oteldeprem davasıMalatyabilirkişi raporu6 Şubat depremlerikamu davasıertelenen duruşma

İlgili Haberler

AK Partili Yayman: NATO Zirvesi'nde dünya liderlerinin odağı Erdoğan oldu
Siyaset

AK Partili Yayman: NATO Zirvesi'nde dünya liderlerinin odağı Erdoğan oldu

4 dk önce

Esnaf kooperatifi üzerinden usulsüz kredi skandalı: Banka müdürü tutuklandı
Siyaset

Esnaf kooperatifi üzerinden usulsüz kredi skandalı: Banka müdürü tutuklandı

15 dk önce

Maarif Mezunları Türkiye'de Buluştu: Yetenekli Çocuklar Geleceğe Hazırlanıyor
Siyaset

Maarif Mezunları Türkiye'de Buluştu: Yetenekli Çocuklar Geleceğe Hazırlanıyor

23 dk önce

Bakan Bayraktar: Irak’tan Türkiye’ye Petrol Akışı İçin 12 Aylık Anlaşma Sağlandı
Siyaset

Bakan Bayraktar: Irak’tan Türkiye’ye Petrol Akışı İçin 12 Aylık Anlaşma Sağlandı

25 dk önce