A Milli Kadın Basketbol Takımı, FIBA 2026 Kadınlar Basketbol Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Belçika'ya 89-75 mağlup oldu. Potanın Perileri, turnuvanın açılış karşılaşmasında istediği performansı sergileyemedi ve sahadan boynu bükük ayrıldı. Belçika ise etkili hücum oyunuyla maçı baştan sona kontrol etti.
Maçın Detayları ve İstatistikler
Karşılaşmaya hızlı başlayan taraf Belçika oldu. İlk çeyrekte dış şutlarda yüksek isabet oranı yakalayan Belçika, çeyreği 28-18 önde tamamladı. Milli Takım, ikinci çeyrekte toparlanma sinyali verse de savunmada yaşadığı konsantrasyon sorunları nedeniyle farkı eritemedi. Soyunma odasına 49-38 geride giren Potanın Perileri, üçüncü çeyrekte farkı 8 sayıya kadar indirdi. Ancak Belçika, son çeyrekte üst üste bulduğu üç sayılık basketlerle farkı yeniden açtı ve maçı 89-75 kazandı.
Türkiye'de en skorer isim 18 sayıyla Ayşe Cora olurken, onu 14 sayıyla Alperi Onar takip etti. Belçika'da ise Emma Meesseman 24 sayı, 10 ribauntla double-double yaparak maçın yıldızı oldu. Milli Takım'ın ribauntlarda 32-40 geride kalması ve top kayıplarında 15'e ulaşması mağlubiyetin başlıca nedenleri arasında gösterildi.
Turnuva Formatı ve Sonraki Maçlar
FIBA 2026 Kadınlar Basketbol Dünya Kupası'na katılan 16 takım, dört grupta mücadele ediyor. Türkiye, Belçika'nın yanı sıra ABD, Çin ve Porto Riko ile birlikte B Grubu'nda yer alıyor. Grupta ilk iki sırayı alan takımlar çeyrek finale yükselecek. Milli Takım, ikinci maçında 25 Eylül'de Porto Riko ile karşılaşacak. Ardından 26 Eylül'de Çin, 28 Eylül'de ise ABD ile mücadele edecek.
Belçika karşısında alınan mağlubiyet, gruptan çıkma hedefi için kritik bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Ancak kalan maçlarda Porto Riko ve Çin'den alınacak galibiyetler, Türkiye'nin gruptan çıkma şansını sürdürebilir. Başantrenör, maç sonrası yaptığı açıklamada savunma hatalarını düzelteceklerini ve önlerindeki maçlara odaklanacaklarını belirtti.
Tarihsel Bağlam ve Önceki Başarılar
Türkiye Kadın Basketbol Milli Takımı, 2014 Dünya Kupası'nda çeyrek final oynamış, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılmış ve 2013 ile 2015 Avrupa Şampiyonaları'nda bronz madalya kazanmıştı. Son yıllarda genç oyuncuların takıma katılmasıyla yeniden yapılanma sürecine giren Potanın Perileri, 2026 Dünya Kupası'na katılarak önemli bir başarı elde etti. Ancak Belçika mağlubiyeti, bu genç kadronun uluslararası arenada henüz istenen seviyeye ulaşamadığını gösterdi.
Belçika ise son yıllarda kadın basketbolunda önemli bir çıkış yakaladı. 2021 Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan Belçika, 2024 Olimpiyatları'nda da çeyrek final oynamıştı. Emma Meesseman ve Julie Vanloo gibi yıldızları kadrosunda bulunduran Belçika, turnuvanın favorilerinden biri olarak gösteriliyor. Bu galibiyet, Belçika'nın gruptaki iddiasını ortaya koyması açısından önemliydi.
Türkiye'nin önündeki en kritik sınav, 25 Eylül'deki Porto Riko maçı olacak. Bu maçı kazanmak, gruptan çıkma yolunda hayati önem taşıyor. Ardından Çin ve ABD maçlarından sürpriz bir galibiyet çıkarmak da Türkiye'nin şansını artırabilir. Potanın Perileri, Belçika mağlubiyetini unutup kalan maçlara odaklanmalı.
Sonuç olarak, Dünya Kupası'na kötü bir başlangıç yapan A Milli Kadın Basketbol Takımı, gruptan çıkma hedefi için hata yapma lüksü olmayan maçlara çıkacak. Belçika karşısında alınan mağlubiyet, savunma ve ribaunt sorunlarını gözler önüne serdi. Bu sorunların kısa sürede çözülmesi halinde Türkiye, kalan maçlarda daha rekabetçi bir görüntü sergileyebilir.