Muğla'da meydana gelen ve yaklaşık 2 milyon 280 bin lira değerinde 76 akünün çalındığı 9 ayrı hırsızlık olayı, Jandarma Suç Araştırma Timi'nin (JASAT) titiz çalışması sonucu aydınlatıldı. Şüpheli, 5 ay süren teknik takip ve 148 saatlik kamera incelemesinin ardından gözaltına alınırken, aküleri satın aldığı öne sürülen kişi adli kontrolle serbest bırakıldı.
Hırsızlık anları kamerada
Muğla genelinde farklı ilçelerdeki baz istasyonlarına yönelik gerçekleştirilen hırsızlık olayları, bölge halkını tedirgin ederken, jandarma ekipleri geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Olayların aydınlatılması için özel bir çalışma grubu oluşturan JASAT, şüphelinin kimliğini belirlemek amacıyla bölgedeki güvenlik kameralarını mercek altına aldı.
Yapılan incelemelerde, hırsızlık olaylarının genellikle gece saatlerinde ve yoğun sisin olduğu zaman dilimlerinde gerçekleştirildiği tespit edildi. Şüphelinin, baz istasyonlarının bulunduğu kırsal alanlara hakim olduğu ve olay yerlerine yürüyerek ya da bisikletle yaklaştığı, bu sayede fark edilmediği anlaşıldı. Kamera kayıtlarında, şüphelinin aküleri sökerek bir araca yüklediği ve olay yerinden hızla uzaklaştığı anlar net bir şekilde görüntülendi.
Teknik takip 5 ay sürdü
JASAT ekipleri, şüphelinin kimliğini tespit etmek için 5 ay boyunca teknik takip yaptı. Bu süreçte şüphelinin kullandığı araç, plaka ve güzergahlar detaylı bir şekilde analiz edildi. Ayrıca, olaylarla ilgili olarak el konulan dijital veriler üzerinde de çalışma yapıldı. Yapılan istihbarat çalışmaları sonucunda, şüphelinin A.K. adlı bir kişi olduğu ve hırsızlık olaylarını planlı bir şekilde gerçekleştirdiği belirlendi.
Operasyon için düğmeye basan ekipler, A.K.'yi gözaltına aldı. Şüphelinin adresinde yapılan aramalarda, çalınan akülerin bir kısmının hurda olarak satıldığı tespit edildi. Aküleri satın alan kişinin ise M.K. adlı bir işletmeci olduğu ve olayın ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. A.K. ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Baz istasyonu hırsızlıkları arttı
Son dönemde baz istasyonlarından akü hırsızlığı vakalarında artış yaşanıyor. Özellikle enerji sektöründe yaşanan kriz ve kıymetli metallerin fiyatlarındaki yükseliş, bu tür hırsızlıkları daha cazip hale getiriyor. Akülerin içinde bulunan kurşun ve diğer metaller, hurdacılar tarafından yüksek fiyatlarla satın alınabiliyor. Bu durum, hem mobil iletişim altyapısının zarar görmesine hem de operatörlerin maddi kayıplarına yol açıyor.
Türkiye'de binlerce baz istasyonu bulunuyor ve bunların güvenliği, telekomünikasyon şirketleri tarafından sürekli olarak denetleniyor. Ancak hırsızlar, gece saatlerinde ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu kırsal bölgelerdeki istasyonları hedef alıyor. Uzmanlar, bu tür olayların önüne geçilebilmesi için baz istasyonlarının çevresine güvenlik kameraları ve alarm sistemleri kurulmasının yanı sıra, hurdacılar üzerinde de daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini vurguluyor.
Sonuç olarak
Bu hırsızlık operasyonu, jandarma teşkilatının teknolojik imkanları kullanarak ve titiz bir takip sonucunda büyük bir suç örgütünü çökerttiğini gösteriyor. Ancak baz istasyonlarına yönelik hırsızlıkların önlenmesi için daha etkili güvenlik önlemlerinin alınması ve toplumsal bilincin artırılması önem taşıyor. Enerji altyapısının korunması, ülke güvenliği ve vatandaşların iletişim hizmetlerinden kesintisiz yararlanması açısından kritik bir konudur. Bu haber, aslında Türkiye'de kırsal bölgelerde giderek yaygınlaşan altyapı hırsızlıklarına karşı yetkililerin kararlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor.