Bayrampaşa’da park halindeki bir aracın kapısını sinyal kesici (jammer) cihazıyla açan iki kişi, içerideki 200 bin lirayı çalarak kayıplara karıştı. Olay, güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilirken, polis çalışmaları sonucu şüpheliler G.K. ve M.K. yakalandı. G.K. tutuklanırken, M.K. adli kontrolle serbest bırakıldı. Bu olay, modern güvenlik sistemlerine rağmen hırsızların teknolojik yöntemlerle nasıl iş yaptığını bir kez daha ortaya koydu.
Olayın Detayları
Olay, Bayrampaşa’da bir otoparkta meydana geldi. Araç sahibi, otomobilini park edip uzaklaştıktan sonra şüpheliler, uzaktan kumandalı sinyal kesici (jammer) kullanarak aracın kilitlenmesini engelledi. Kapıyı rahatça açan hırsızlar, araç içerisinde bulunan 200 bin lirayı alarak bölgeden ayrıldı. Otoparkın güvenlik kameraları, hırsızların araca yanaşmalarını ve kısa süre içinde ayrılmalarını kaydetti. Görüntülerde, iki kişinin aracın yanına geldiği, birinin etrafı gözetlediği, diğerinin elindeki cihazla kapıyı açtığı görülüyor. Hırsızlık, yaklaşık 30 saniye içinde tamamlandı.
Polisin Titiz Çalışması
Haber verilmesi üzerine harekete geçen Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyerek şüphelilerin kimliğini belirledi. Kısa sürede yakalanan şüphelilerden G.K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, M.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yetkililer, vatandaşların araçlarını kilitlerken uzaktan kumanda ile kilitledikten sonra kapı kollarını kontrol etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Ayrıca, bu tür olayların yaşanmaması için otoparklarda güvenlik kameralarının yanı sıra araç içi kamera sistemlerinin de önemli olabileceği belirtildi.
Jammer Nedir ve Nasıl Çalışır?
Jammer, kısaca sinyal kesici cihazlar olarak biliniyor. Bu cihazlar, belirli bir frekansta yayın yaparak araç kilit sistemlerinin sinyal almasını engelliyor. Araç sahibi uzaktan kumandasına bastığında, sinyal araca ulaşamıyor ve kapılar kilitlenmiyor. Hırsızlar, aracın kapısının kilitlenmediğini anlayınca rahatça içeri girebiliyor. Özellikle şehir merkezlerinde ve alışveriş merkezlerinin otoparklarında bu tür olayların arttığına dikkat çekiliyor. Güvenlik uzmanları, araç sahiplerinin uzaktan kumanda ile kilitledikten sonra mutlaka kapı kollarını çekerek kontrol etmelerini öneriyor.
Hırsızlık Anı Kamerada
Olayın güvenlik kamerası görüntüleri, şüphelilerin nasıl çalıştığını gözler önüne seriyor. Görüntülerde, bir kişi aracın yanına gelerek elindeki küçük bir cihazı kullanıyor, ardından diğer kişi aracın kapısını açarak içindeki parayı alıyor. İkili, oldukça sakin ve acele etmeden hareket ediyor. Bu görüntüler, hırsızların bu tür suçları artık daha profesyonelce işlediklerini gösteriyor.
Benzer Olaylar ve Önlemler
Son dönemde Türkiye’nin birçok ilinde sinyal kesici cihazlarla yapılan hırsızlık olayları artış gösterdi. Özellikle büyük şehirlerde bu tür olaylara sık rastlanıyor. Emniyet güçleri, bu konuda vatandaşları bilgilendirmek için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Sinyal kesicilere karşı alınabilecek önlemler arasında, araçların kilitlenmesinin ardından kapı kollarının kontrol edilmesi, değerli eşyaların araç içinde görünür şekilde bırakılmaması, mümkünse aracın kamera ile izlenmesi sayılabiliyor. Ayrıca, otopark işletmecilerinin de güvenlik kameralarını daha etkin kullanması, bu tür olayların önüne geçilmesinde önemli rol oynuyor.
Bu olay, güvenlik teknolojilerinin gelişmesine rağmen, suçluların da yeni yöntemler geliştirdiğini gösteriyor. Vatandaşların ve ilgili kurumların, bu tür olaylara karşı daha bilinçli olması büyük önem taşıyor. Bayrampaşa’daki bu vurgun, hem hırsızlıkta kullanılan teknolojinin hem de güvenlik kameralarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.