İsrail ordusu ve silahlı Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'da organize terör eylemlerini yoğunlaştırdı. Son günlerde birçok Filistin köyüne düzenlenen baskınlarda evler ve araçlar ateşe verilirken, Filistinlilere yönelik silahlı saldırılar arttı. Olaylar, uluslararası toplumun tepkisini çekerken, bölgede tansiyon giderek yükseliyor.
Baskınlar ve saldırılar
İşgal altındaki Batı Şeria'da, özellikle Nablus ve El-Mugayyir köylerinde, yüzlerce Yahudi yerleşimci İsrail ordusunun koruması altında baskınlar düzenledi. Görgü tanıkları, maskeli ve silahlı grupların köylere girerek evleri, iş yerlerini ve tarım alanlarını hedef aldığını belirtti. Saldırılarda en az 20 ev ve onlarca araç kullanılamaz hale geldi. Filistin Kızılayı, çok sayıda yaralı olduğunu ve sağlık ekiplerinin bölgeye ulaşmakta güçlük çektiğini açıkladı.
Filistin yönetiminden uluslararası çağrı
Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, yaptığı açıklamada, "Bu organize terör eylemleri, İsrail'in işgal politikasının bir parçasıdır. Uluslararası toplum derhal müdahale etmeli ve İsrail'i uluslararası hukuka uymaya zorlamalıdır" dedi. Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Batı Şeria'daki şiddet olayları, 7 Ekim sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla birlikte tırmanışa geçmişti. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2024 yılında Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 200'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı.
İsrail hükümeti ise olaylarla ilgili sessizliğini korurken, bazı aşırı sağcı bakanlar yerleşimcilere destek verdi. Uluslararası hukuka göre, işgal topraklarında Yahudi yerleşimleri yasa dışı kabul ediliyor. Son saldırılar, barış sürecine olan güveni daha da zedelerken, bölgesel bir çatışma riskini artırıyor.