TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Balkanlar'dan Gelen Yağışlı Hava Türkiye'yi Soğutacak

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Balkanlar'dan Gelen Yağışlı Hava Türkiye'yi Soğutacak

Yaz mevsiminin etkisini göstermeye başladığı şu günlerde Türkiye, Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisine giriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, özellikle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ başta olmak üzere Trakya Bölgesi'nde sıcaklıkların mevsim normallerinin 5-8 derece altına düşmesi bekleniyor. Yağışlı sistemin cumartesi günü İstanbul'a ulaşması ve hafta sonu boyunca Marmara Bölgesi'nde etkili olması öngörülüyor.

Balkanlar'dan Gelen Soğuk Hava Dalgası

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava dalgasının Türkiye'yi etkisi altına almaya başladığını duyurdu. Uzmanlara göre, bu soğuk hava dalgası özellikle yaz aylarında nadir görülen bir durum olarak dikkat çekiyor. Balkanlar'da etkili olan yağışlı hava sisteminin, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye giriş yapması bekleniyor. Sistemin, önce Trakya Bölgesi'nde, daha sonra ise Marmara ve Ege Bölgesi'nde etkili olacağı belirtiliyor.

Yetkililer, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ülke genelinde sağanak yağışların beklendiğini ifade etti. Özellikle İstanbul'da hafta sonu sıcaklıkların 20-22 derece arasında seyretmesi bekleniyor. Bu sıcaklık değerleri, haziran ayı ortalamalarının oldukça altında kalıyor.

Marmara ve Trakya’da Alınacak Önlemler

Meteoroloji yetkilileri, özellikle Trakya ve Marmara Bölgesi'ndeki vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ani sıcaklık düşüşü ve yağışların, tarımsal faaliyetler üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği belirtildi. Yetkililer, çiftçilerin don olayına karşı tedbirli olmalarını ve tarımsal üretimde gerekli önlemleri almalarını tavsiye etti.

Ayrıca, İstanbul ve çevre illerde beklenen kuvvetli yağışların, sel ve su baskınlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı. Belediyelerin, altyapı ve drenaj sistemlerini kontrol etmesi gerektiği vurgulandı. Vatandaşların da yağış anında dikkatli olmaları, su birikintilerinden ve sel riski olan bölgelerden uzak durmaları istendi.

Ulaşımda da aksaklıklar yaşanabileceği belirtilirken, deniz ulaşımında fırtına uyarısı yapıldı. İstanbul Boğazı'nda ve Marmara Denizi'nde tekne ve feribot seferlerinde iptaller yaşanabileceği ifade edildi.

Balkan Etkisi ve Küresel İklim Bağlantısı

Uzmanlar, Balkanlar üzerinden gelen bu soğuk hava dalgasının, küresel iklim değişikliğiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Son yıllarda mevsim normallerinin dışında hava olayları sıklaşırken, bu tür ani sıcaklık değişimleri ve yağışlar, iklim değişikliğinin etkileri olarak yorumlanıyor. Balkanlar'da etkili olan hava sistemlerinin, Türkiye'nin kuzey ve batı bölgelerini daha sık etkilemesi bekleniyor. Meteoroloji uzmanlarına göre, bu durumun önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda Balkanlar'da etkili olan şiddetli yağış ve fırtınalar, bölgede sel felaketlerine yol açmıştı. Bu sistemin Türkiye'ye doğru kayması, ülke genelinde benzer bir durum yaşanabileceğine işaret ediyor. Yetkililer, olası sel ve su baskınlarına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ısrarla vurguluyor.

Öte yandan, yaz aylarında bu tür soğuk hava dalgalarının görülmesi, tarım sektörü için büyük bir risk oluşturuyor. Trakya Bölgesi'nde buğday ve ayçiçeği başta olmak üzere birçok tarım ürünü yetiştirilirken, ani sıcaklık düşüşü ve yağışlar bu ürünlerde verim kaybına yol açabilir. Çiftçiler, alınacak önlemler konusunda bilgilendirilirken, Meteoroloji'nin uyarılarını dikkate almaları öneriliyor.

Bağımsız değerlendirmelere göre, Türkiye'nin meteorolojik olaylara hazırlıklı olması ve altyapı yatırımlarını güçlendirmesi gerekiyor. Ani hava değişiklikleri, sadece tarım değil, ulaşım ve enerji gibi sektörleri de olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, özellikle büyük şehirlerde daha etkin bir planlama yapılması önem taşıyor.

Etiketler:
hava durumuBalkanlarsoğuk havayağışTürkiyeMeteoroloji

İlgili Haberler

Türk savunma sanayisinde ihracat rekoru: 'Temmuz'da yüzde 14,4 artışla 1,12 milyar dolar
Siyaset

Türk savunma sanayisinde ihracat rekoru: 'Temmuz'da yüzde 14,4 artışla 1,12 milyar dolar

24 dk önce

Gazeteci Can Bursalı hakkında soruşturma: İfadeye çağrıldı
Siyaset

Gazeteci Can Bursalı hakkında soruşturma: İfadeye çağrıldı

29 dk önce

Murat Emir: Çerçeve yasa Meclis usullerine uygun olmalı
Siyaset

Murat Emir: Çerçeve yasa Meclis usullerine uygun olmalı

30 dk önce

AKP'li Gül'den Şehit ve Gazilere Hak Teminatı
Siyaset

AKP'li Gül'den Şehit ve Gazilere Hak Teminatı

44 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe