Balıkesir’in İvrindi ilçesinde, tarladan dönen mevsimlik işçileri taşıyan traktörün römorku devrildi. Kazada ilk belirlemelere göre 23 kişi yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı, 5’inin hastanede tedavi altına alındığı bildirildi. Olay, tarım işçilerinin günlük dönüş yolculuğu sırasında meydana geldi.
Kaza nasıl gerçekleşti?
Edinilen bilgilere göre kaza, İvrindi ilçesine bağlı kırsal bir mahallede meydana geldi. Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan traktöre bağlı römork, tarladan dönüş yolunda devrildi. Römorkta bulunan işçilerin bir kısmı devrilme sırasında yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve jandarma ekibi sevk edildi.
Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Balıkesir Valiliği’nden yapılan açıklamada, 23 kişinin yaralandığı, yaralılardan 5’inin hastanede tedavi gördüğü, diğerlerinin ayakta tedavi edildiği belirtildi. Yetkililer, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını duyurdu.
Yetkililerden açıklama ve inceleme
İvrindi Kaymakamlığı ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kazanın meydana geldiği bölgede inceleme başlattı. Traktör sürücüsünün ifadesine başvurulurken, römorkun devrilme nedenine ilişkin teknik inceleme sürüyor. İlk değerlendirmelerde, yolun eğimli olması veya römorkun aşırı yüklenmesi gibi ihtimaller üzerinde duruluyor.
Kazada yaralanan işçilerin, bölgede tarım işlerinde çalışan mevsimlik işçiler olduğu öğrenildi. Olay sonrası bölgeye gelen sağlık ekipleri, yaralıları Balıkesir ve İvrindi’deki hastanelere sevk etti. Hastanelerde tedavi gören yaralıların durumlarının iyi olduğu, taburcu edilmeye başlandığı bildirildi.
Tarım işçilerinin güvenliği tartışması
Bu kaza, Türkiye’de tarım sektöründe çalışan mevsimlik işçilerin karşılaştığı riskleri bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle hasat dönemlerinde traktör römorklarıyla yapılan taşımacılık, güvenlik önlemlerinin yetersiz kalması nedeniyle sık sık kazalara yol açıyor. Uzmanlar, römorklarda emniyet kemeri bulunmaması, aşırı yükleme ve yol koşullarının olumsuzluğunun kaza riskini artırdığını belirtiyor.
İvrindi’de yaşanan olay, geçmiş yıllarda benzer kazaların yaşandığı bir bölgede meydana geldi. Balıkesir ve çevresinde tarım işçilerini taşıyan araçların karıştığı kazalar, zaman zaman ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanıyor. Yetkililer, bu tür kazaların önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguluyor.
Son durum ve bağlam
Kazanın ardından bölgede jandarma ve sağlık ekiplerinin çalışmaları tamamlandı. Yaralıların tedavisi sürerken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. İvrindi Belediyesi ve ilçe tarım müdürlüğü yetkilileri, benzer kazaların önlenmesi için çiftçilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının artırılacağını açıkladı.
Türkiye’de tarım işçilerinin güvenliği, uzun süredir tartışılan bir konu. Mevsimlik işçiler, düşük ücretler ve zorlu çalışma koşullarının yanı sıra ulaşım sırasında da ciddi risklerle karşı karşıya. Bu kaza, tarımda iş güvenliği standartlarının iyileştirilmesi ve denetimlerin artırılması gerektiğini bir kez daha gösterdi.