Balıkesir'in Edremit ilçesinde dün öğle saatlerinde orman dışı bir alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede ormanlık bölgeye sıçradı. Yangına ilk müdahale, ihbar üzerine bölgeye sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı. Alevler, yerleşim yerlerine yaklaşırken, havadan ve karadan yoğun müdahale devam ediyor.
Yangının Çıkış Nedeni ve İlk Müdahale
Edremit ilçesine bağlı kırsal bir bölgede başlayan yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, yetkililer yangının orman dışı tarım arazisinden başladığını ve rüzgarın da etkisiyle ormanlık alana sıçradığını ifade etti. İhbarın ardından bölgeye 2 uçak, 3 helikopter, 15 arazöz ve 60'tan fazla orman işçisi sevk edildi. Ekipler, alevleri kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.
Yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için önleyici tedbirler alınırken, bazı köy yolları güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de orman ekiplerine destek veriyor. Ayrıca, çevre illerden de takviye ekipler bölgeye yönlendirildi.
Havadan ve Karadan Yoğun Müdahale
Yangın söndürme çalışmaları kapsamında uçak ve helikopterler su boşaltımı yaparken, karada arazözler ve iş makineleriyle yangın hattı oluşturulmaya çalışılıyor. Bölgedeki zorlu arazi koşulları, ekiplerin çalışmasını güçleştiriyor. Gece boyunca söndürme çalışmalarının aralıksız sürdüğü öğrenildi.
Edremit Kaymakamı yaptığı açıklamada, "Yangına havadan ve karadan yoğun müdahale ediyoruz. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma yok. Ancak bazı tarım arazileri ve zeytinlikler zarar gördü. Ekiplerimiz alevleri kontrol altına almak için büyük çaba sarf ediyor" dedi.
Bölgede Yangın Riski Yüksek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, bölgede sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve nem oranının düşük olması yangın riskini artırıyor. Edremit ve çevresi, orman yangınları açısından en riskli bölgeler arasında yer alıyor. Son yıllarda özellikle yaz aylarında bu bölgede çok sayıda yangın çıktığı gözlemleniyor.
Uzmanlar, iklim değişikliğiyle birlikte yangın sezonunun uzadığını ve şiddetinin arttığını belirtiyor. Bu durum, yangınla mücadelede daha etkin yöntemlerin kullanılmasını gerektiriyor. Yetkililer, vatandaşların ormanlık alanlarda ateş yakmamaları, anız yakmamaları ve yangın görüldüğünde 112'yi aramaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
Balıkesir'deki bu yangın, Türkiye genelinde orman yangınlarıyla mücadele konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme getirdi. Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın önleme ve söndürme kapasitesi, muhalefet partileri tarafından sorgulanırken, hükümetin yangınlarla mücadelede yeterli tedbirleri aldığı savunuluyor.
Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlatıldı. Bölgede etkili olan rüzgarın, yangının büyümesine neden olduğu ve ekiplerin alevleri kontrol altına almak için öncelikle rüzgarın yönünü dikkate aldığı bildirildi. Havadan müdahale, gece karanlığı nedeniyle sınırlı kalsa da, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başladı.
Edremit'teki yangın, aynı zamanda bölgedeki zeytin üreticilerini de endişelendiriyor. Edremit, Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri. Yangının zeytinliklere sıçraması halinde büyük ekonomik kayıplar yaşanabileceği ifade ediliyor.
Yangın söndürme çalışmaları hakkında son bilgileri almak için yetkililer, sosyal medya hesaplarından ve resmi kurumların web sitelerinden duyuru yapıyor. Vatandaşların bu kaynaklardan doğru bilgiye ulaşması ve yetkililerin uyarılarını dikkate alması önem taşıyor.
Bölgedeki yangının kontrol altına alınması için ekiplerin çalışmaları sürerken, geçmiş yıllarda Edremit'te çıkan yangınların büyük tahribatlara yol açtığı hatırlatılıyor. 2019 yılında çıkan yangında 500 hektardan fazla ormanlık alan zarar görmüştü.