Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hürmüz Boğazı'nda bekleyen Türk sahipli gemilerin tamamının güvenli şekilde bölgeden ayrıldığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Basra Körfezi'nden ayrılmayı bekleyen herhangi bir Türk gemisinin bulunmadığını da belirtti. Bu gelişme, bölgede son dönemde artan jeopolitik gerilimlerin ardından Türk deniz ticareti açısından rahatlatıcı bir haber olarak değerlendiriliyor.
Hürmüz Boğazı'ndaki bekleme süreci sona erdi
Bakan Uraloğlu, Türk gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan güvenle geçiş yaptığını doğrularken, gemilerin herhangi bir olumsuzluk yaşamadığını vurguladı. Açıklamada, Türk yetkililerin süreç boyunca gerekli koordinasyonu sağladığı ve gemilerin seyir güvenliği için tüm önlemlerin alındığı ifade edildi. Hürmüz Boğazı, dünya petrol taşımacılığının yaklaşık üçte birine ev sahipliği yaparken, son haftalarda bölgede yaşanan gerginlikler nedeniyle deniz trafiğinde aksamalar yaşanmıştı. Türkiye'nin bölgedeki ticari çıkarları göz önüne alındığında, gemilerin güvenli geçişi ekonomik açıdan önem taşıyor.
Bölgesel gerilimler ve Türk deniz ticareti
Hürmüz Boğazı, İran ve Umman arasında yer alan stratejik bir su yoludur. Son dönemde İran'ın bölgedeki askeri faaliyetleri ve uluslararası yaptırımlar, boğazdan geçişleri etkileyebilecek riskler oluşturuyor. Türkiye, enerji ve mal taşımacılığında bu rotayı kullanan önemli ülkeler arasında yer alıyor. Bakan Uraloğlu'nun açıklaması, Türk ticaret filosunun bölgedeki hareket kabiliyetini koruduğunu gösteriyor. Uzmanlar, bu tür gelişmelerin Türkiye'nin deniz ticaretindeki esnekliğini ve kriz yönetimindeki başarısını ortaya koyduğunu belirtiyor. Türk gemilerinin güvenli çıkışı, uluslararası piyasalarda da olumlu karşılandı.