Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son günlerde tartışmalara neden olan 'Kurtuluş Savaşı' ifadesinin müfredattan çıkarılmasına yönelik iddialara yanıt verdi. Bakan Tekin, düzenlenen bir basın toplantısında, Kurtuluş Savaşı'nın destansı bir mücadele olduğunu vurgulayarak, ders kitaplarında bu ifadenin değil, 'Milli Mücadele' kavramının kullanılacağını söyledi. Bu değişikliğin müfredattan bir çıkarma anlamına gelmediğini, aksine tarihsel terminolojinin güncellenmesi olduğunu belirtti.
'Destansı mücadelenin adı Kurtuluş Savaşı'
Bakan Tekin, konuşmasında Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli parçası olduğunu ifade ederek, 'Bu mücadeleyi her zaman saygı ve minnetle anıyoruz. Ancak eğitimde kullanılan terimlerin genç nesiller tarafından daha iyi anlaşılması için Milli Mücadele ifadesini daha uygun buluyoruz' dedi. Tekin, değişikliğin yalnızca isim düzeyinde olduğunu, içerikte herhangi bir değişiklik yapılmayacağını aktardı.
Müfredat tartışmalarına açıklık
Geçtiğimiz haftalarda bazı medya organlarında 'Kurtuluş Savaşı müfredattan çıkarılıyor' başlıklı haberler yer almıştı. Bu haberler, özellikle sosyal medyada geniş yankı bulmuş ve kamuoyunda tedirginliğe yol açmıştı. Bakan Tekin, bu iddiaları yalanlayarak, 'Müfredatımızda Kurtuluş Savaşı'nı anlatan konular aynen kalacak, sadece üst başlık Milli Mücadele olarak güncellenecek' ifadelerini kullandı.
Eğitim camiasından bazı uzmanlar, isim değişikliğinin tarihsel bağlamı etkilemeyeceğini, ancak Milli Mücadele kavramının daha kapsayıcı olduğunu belirtiyor. Diğer yandan muhalefet partileri, bu değişikliği 'tarihi çarpıtma' olarak nitelendirerek eleştirdi. CHP ve İYİ Parti'den yapılan açıklamalarda, Kurtuluş Savaşı'nın simgesel bir öneme sahip olduğu ve bu ismin korunması gerektiği vurgulandı.
Bakan Tekin, tüm tartışmalara rağmen kararlı olduklarını ifade ederek, 'Biz eğitimi siyaset üstü bir alan olarak görüyoruz. Yaptığımız değişiklikler pedagojik temellere dayanıyor. Öğrencilerimizin tarihi daha bütüncül bir perspektifle anlamasını istiyoruz' dedi.
Eğitim-Bir-Sen gibi sendikalar ise yapılan açıklamayı olumlu karşıladı. Sendika başkanı, 'Milli Mücadele ifadesi, Kurtuluş Savaşı'nı da içeren daha geniş bir dönemi kapsar. Bu nedenle doğru bir tercihtir' şeklinde konuştu.
Konunun kamuoyunda tartışılmaya devam ettiği şu günlerde, MEB'in önümüzdeki günlerde yeni müfredat taslağını paylaşması bekleniyor. Taslakta, Kurtuluş Savaşı ile ilgili diğer terimlerin de güncellenip güncellenmeyeceği merak konusu. Bakan Tekin, bu konuda detaylı bir çalışma yürüttüklerini ve sonuçları kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.