TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Bakan Kurum Riyad'da enerji diplomasisi: COP31 ve '35'e 35' masada

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Bakan Kurum Riyad'da enerji diplomasisi: COP31 ve '35'e 35' masada

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da kritik bir enerji diplomasisi gerçekleştirdi. Kurum, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz Bin Selman Bin Abdülaziz Âl Suud ile bir araya gelerek, COP31 süreci ve '35'e 35' hedefi başta olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele konularını ele aldı. Görüşmede ayrıca enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve yeşil dönüşüm alanlarında iş birliği fırsatları değerlendirildi.

COP31 ve '35'e 35' hedefi masaya yatırıldı

Bakan Kurum ve Suudi mevkidaşı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2026'da yapılması planlanan COP31 konferansına ilişkin hazırlıkları masaya yatırdı. Türkiye'nin ev sahipliği için aday olduğu bu zirve, iklim değişikliğiyle mücadelede küresel adımların atılacağı önemli bir platform olarak görülüyor. Görüşmede ayrıca, Türkiye'nin 2035 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 35 azaltmayı hedefleyen '35'e 35' planı da ele alındı. Suudi Arabistan'ın da benzer hedefleri doğrultusunda iki ülkenin deneyim paylaşımında bulunduğu belirtildi.

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji iş birliği

Görüşmenin bir diğer önemli gündem maddesi enerji verimliliği oldu. Bakan Kurum, Türkiye'nin enerji verimliliği alanında kaydettiği ilerlemeyi aktarırken, Suudi Arabistan'ın da bu alandaki projelerini paylaştı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması konusunda iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi projelerinde ortak çalışma yürütülmesi üzerinde duruldu. İki ülkenin enerji bakanlıkları arasında teknik düzeyde toplantıların düzenlenmesi planlandı.

Bakan Kurum, Riyad temasları kapsamında Suudi Arabistan'ın önde gelen enerji şirketlerinin temsilcileriyle de bir araya geldi. Özel sektörün yeşil dönüşüm sürecine katkısının önemine vurgu yapıldı. Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik teşvikleri anlatılırken, Suudi yatırımcıların Türkiye'deki enerji projelerine ilgi gösterdiği kaydedildi.

Bağlam ve arka plan

Türkiye, 2021'de Paris İklim Anlaşması'nı onaylayarak emisyon azaltım hedeflerini netleştirmişti. 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda atılan adımlar kapsamında enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda dönüşüm yaşanıyor. Suudi Arabistan ise Vizyon 2030 programıyla ekonomisini petrolden arındırmayı ve yenilenebilir enerjiye yönelmeyi hedefliyor. İki ülke arasındaki iş birliği, hem bölgesel hem de küresel iklim politikaları açısından önem taşıyor. Bu görüşme, Türkiye'nin COP31 adaylığına destek arayışı olarak da yorumlanıyor.

Etiketler:
Murat KurumRiyadenerji diplomasisiCOP3135e35Suudi Arabistan

İlgili Haberler

Trend Garden Rezidans davasında firari sanığa 17.5 yıl hapis
Gündem

Trend Garden Rezidans davasında firari sanığa 17.5 yıl hapis

5 dk önce

Çerkezköy'de mama hırsızlığı: 'Yemek için çaldık' itirafı
Gündem

Çerkezköy'de mama hırsızlığı: 'Yemek için çaldık' itirafı

5 dk önce

Eşinin attığı poşette servet vardı: İzmir'de çöp konteynerinde 15 ton atık didik didik
Gündem

Eşinin attığı poşette servet vardı: İzmir'de çöp konteynerinde 15 ton atık didik didik

8 dk önce

MSB'den CAATSA mesajı: Tüm kısıtlamalar kaldırılmalı
Gündem

MSB'den CAATSA mesajı: Tüm kısıtlamalar kaldırılmalı

16 dk önce