Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir canlı yayında 64 ilde toplam 20 bin konutun satışa çıkacağını duyurdu. Bakan Kurum, depremden etkilenen 11 ildeki konut projelerinin yanı sıra diğer illerdeki TOKİ projelerinin de bu kapsamda yer alacağını belirtti. Satışa sunulacak konutların fiyat ve başvuru detaylarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını ifade eden Kurum, vatandaşların uygun koşullarla ev sahibi olmasını hedeflediklerini söyledi.
64 ili kapsayan geniş konut kampanyası
Bakan Kurum'un yaptığı açıklamaya göre, 64 ildeki 20 bin konut, TOKİ tarafından inşa edilen sosyal konut projelerinden oluşuyor. Deprem bölgesindeki illerde hak sahiplerine teslim edilecek konutların yanı sıra diğer şehirlerde de uygun fiyatlı konutlar satışa sunulacak. Konutların büyüklükleri 2+1 ve 3+1 olarak planlanırken, ödeme koşulları konusunda esnek seçenekler sunulacağı belirtildi. Bakan, başvuruların e-Devlet üzerinden alınacağını ve kura yöntemiyle hak sahiplerinin belirleneceğini duyurdu.
Deprem bölgesindeki çalışmalar sürüyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede konut seferberliği başlatılmıştı. Bakan Kurum, depremden etkilenen 11 ilde bugüne kadar 200 binden fazla konutun temelinin atıldığını, 60 bin konutun teslim edildiğini aktardı. Yeni kampanya kapsamında deprem bölgesinde de satışa sunulacak konutlar olduğunu kaydeden Kurum, "Vatandaşlarımızın bir an önce güvenli ve sağlam evlerine kavuşması için gece gündüz çalışıyoruz. 64 ildeki 20 bin konutluk satış, bu hedefin bir parçası" ifadelerini kullandı.
TOKİ sosyal konut projeleri hız kesmiyor
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yıllardır dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için projeler yürütüyor. 2023 yılında başlatılan "İlk Evim, İlk İş Yerim" kampanyası kapsamında on binlerce konut satışa sunulmuş, talepler rekor seviyelere ulaşmıştı. Yeni duyuru ile birlikte TOKİ'nin üretim hızının devam ettiği görülüyor. Bakan Kurum, önümüzdeki dönemde de sosyal konut projelerinin süreceğini, özellikle genç çiftler ve düşük gelirli ailelerin önceliklendirileceğini belirtti.
Uzmanlar, bu tür kampanyaların inşaat sektörünü canlandırdığı gibi konut fiyatlarındaki artışı da frenleyebileceğini ifade ediyor. Ancak arzın talebi karşılayıp karşılamayacağı ve başvuru sayısının ne olacağı merak konusu. Konut piyasasında son dönemde yaşanan fiyat artışları, vatandaşları TOKİ gibi uygun fiyatlı projelere yöneltmiş durumda. Bakan Kurum'un duyurusu, özellikle büyükşehirlerde ev sahibi olmakta zorlanan vatandaşlar için umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.
Bu kampanya, hükümetin konut politikalarının bir parçası olarak görülüyor. 2023 seçimleri öncesinde vaat edilen 500 bin sosyal konut hedefi doğrultusunda atılan adımlar, ekonomik koşulların zorluğuna rağmen devam ediyor. Konut sektöründeki gelişmelerin, genel ekonomik dengeler üzerinde de etkili olması bekleniyor.